Brutării din România până în Franța se închid, în timp ce UE încearcă o plafonare a prețului gazelor

0
Publicat:

Brutăriile din întreaga Europă sunt în pericol din cauza crizei energetice, în timp ce miniștrii UE încearcă să ajungă la un consens în privința plafonării prețului gazelor, scrie Euronews.

Brutăriile sunt puternic afectate de criza energetică. Foto Inquam Photo
Brutăriile sunt puternic afectate de criza energetică. Foto Inquam Photo

Miniștrii europeni ai energiei încearcă să ajungă la un consesn cu privire la planurile de plafonare a prețului gazelor pentru a ajuta consumatorii. Ei speră să elaboreze o soluție la o întâlnire de săptămâna viitoare.

Dar pentru unele afaceri, orice măsuri noi privind facturile la gaz și electricitate ar putea veni puțin cam târziu.

În orașul olandez Delft, Jack Van Roon a fost nevoit să ia decizia sfâșietoare de a-și închide afacerea de panificație.

Problema este că prețurile gazelor cresc vertiginos”, a declarat Jack Van Roon pentru Euronews. „La un moment dat, nu mai poți ține pasul. Plătesc 1400 de euro pe lună acum și în curând ar putea fi 12.000 sau 13.000 de euro. Aceasta este așteptarea în noiembrie și este imposibil să continui așa.”

Comisia Europeană propune o limită temporară a prețului și susține că, dacă țările UE negociază colectiv cu furnizorii, acestea pot reduce prețul.

Plafonul pentru prețul benzinei la nivel european este departe de a fi încheiat

Dar un plafon european pentru prețul gazelor este departe de a fi o afacere încheiată. Franța, Italia, România și alte o duzină de țări din UE sunt în favoarea acestei măsuri, în timp ce Guvernul olandez al lui Van Loon și Germania sunt împotriva ideii, argumentând că furnizorii de gaze naturale vor găsi pur și simplu alți cumpărători.

Dacă miniștrii energiei nu se pot pune de acord asupra unui plan săptămâna viitoare, chestiunea va fi discutată de șefii de stat la jumătatea lunii decembrie.

De la începutul crizei energetice în septembrie 2021, aproape 600 de miliarde de euro au fost alocate în țările UE pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de creșterea costurilor la energie.

Dar pentru Jack Van Roon din Delft și pentru mulți alții din sectoarele cu un consum mare de energie, ultimele dezbateri nu înseamnă mare lucru. Sunt nevoiți să-și închidă afacerile, iar consumatorii să-și caute pâinea în altă parte.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite