Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei: Dacă liberalizarea la gaze eşuează, statul va trece din nou la reglementarea sectorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că instituţiile statului vor sta cu ochii pe sectorul gazelor, pentru ca liberalizarea să nu producă şocuri    FOTO Eduard Enea
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că instituţiile statului vor sta cu ochii pe sectorul gazelor, pentru ca liberalizarea să nu producă şocuri    FOTO Eduard Enea

Statul va putea trece din nou la re-reglementarea sectorului de gaze naturale în cazul în care liberalizarea preţului pentru producţia internă va eşua, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Putem să o re-reglementăm. Dar nu vom trage concluzia după primele cinci minute că piaţa nu funcţionează. Trebuie să vedem cum se reglează mecanismele, cum se aşează lucrurile, dar mereu rămâne o posibilitate de intervenţie prevăzută de lege“, a avertizat Chiriţoiu, într-un interviu citat de Agerpres.ro.

Întrebat cum va arăta piaţa gazelor e 2 iulie, a doua zi după liberalizarea sectorului, el a spus că speră să nu moară firme din această cauză şi că obiectivul instituţiei pe care o conduce este să nu existe şocuri. „Eu sunt de acord cu intenţia autorităţilor de a obliga ca cel puţin o parte din tranzacţii să se desfăşoară pe o piaţă centralizată, similar abordării avute în cazul tranzacţiilor cu energie electrică, unde lucrurile au mers rezonabil de bine, deci este un exemplu pozitiv ce s-a întâmplat pe zona de electricitate, chiar dacă acolo sunt mai mulţi producători“, a mai afirmat el.

Chiriţoiu a apreciat că este în interesul producătorilor să nu ducă preţul foarte sus, pentru a nu omorî consumatorii. „Dar nici cererea nu este foarte mare, şi ea este limitată, pentru că oamenii nu au nevoie de atâta gaz, iar consumul industrial a fost în scădere. Este, într-adevăr, un dezechilibru, pentru că importăm gaze, însă aş miza şi pe faptul că nu este în interesul producătorilor să-şi omoare clienţii. Dacă vor creşte preţurile prea repede, prea sus, s-ar putea într-adevăr să avem consumatori industriali care nu-şi permit şi atunci toată lumea pierde“ a spus el.

Premierul Victor Ponta declara recent, în privinţa liberalizării preţului la gaze, că România nu ar trebui să ajungă în situaţia în care „operaţia a reuşit, pacientul a murit“.

Concomitent, Răzvan Nicolescu – ministrul delegat pentru Energie – ameninţa producătorii interni de gaze cu o suprataxă de 97% din veniturile generate de liberalizarea gazelor dacă se va ajunge în situaţia în care se vor pierde locuri de muncă în industrie iar consumul de gaze va scădea. Cei mai mari producători interni sunt Petrom şi Romgaz, alături de care activează şi Amromco.

Industriaşii s-au plâns constant în ultimii doi ani din cauza scumpirii gazelor, ca urmare a dereglementării impus de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Aceştia avertizau că, în final, se va ajunge ca în ţara noastră gazul să fie mai scump decât în Uniunea Europeană. Potrivit unui studiu Deloitte, liberalizarea preţurilor la gaze poate duce la pierderea a 525.000 de locuri de muncă în industrie, cu un impact de 6,3 miliarde de euro în economia naţională, în special în sectoarele energo-intensive, unde se foloseşte mult gaz, precum industria chimică, siderurgie sau producerea sticlei.

Mai puteţi citi:

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite