BNR nu ştie ce accize vom avea în 2015, dar anticipează ieftiniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat joi Raportul asupra inflaţiei
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat joi Raportul asupra inflaţiei

Din Raportul asupra inflaţiei, prezentat joi de conducerea Băncii Naţionale a României (BNR), reiese că în primul trimestru din 2015 media scumpirilor va scădea sub 2%, banca centrală anticipând ieftiniri inclusiv la produse accizabile cum sunt alcoolul şi tutunul. Această anticipaţie optimistă vine pe fondul unei incertitudini privind nivelul accizelor în 2015, despre care s-a spus şi că va creşte, dar şi că va scădea faţă de cel din 2014.

Concluzia: experţii BNR s-au ghidat după Codul Fiscal în vigoare, în baza căruia se poate calcula că accizele vor scădea, chiar dacă Ministerul Finanţelor a evitat să anunţe o decizie fermă în acest sens.

Isărescu nu-şi face griji

La produsele din tutun şi băuturi alcoolice avem creşteri în 2014 şi scăderi în 2015. Sunt legate de faptul că tot programul de accizare a fost îndeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite“, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.

Întrebat de jurnalişti pe ce s-a bazat în aceste anticipaţii, respectiv dacă se aşteaptă la scăderea accizelor, Mugur Isărescu a precizat că nu are indicaţii de la Ministerul Finanţelor privind construcţia bugetară sau alte măsuri fiscale.

Banca centrală încorporează în modele „numai evoluţiile certe care decurg din actele normative în vigoare“, a spus guvernatorul BNR.

Ulterior, reprezentanţii BNR au precizat că prognoza se bazează pe legislaţia în vigoare, care prevede calculul accizei prin indexarea cursului de schimb de la 1 octombrie 2013 cu rata inflaţei din ultimele 12 luni.

Pe de altă parte însă, prognoza BNR indică o scumpire a combustibililor cu circa 0,3%, în ciuda reducerii accizei.

Pentru 2015, banca centrală a revizuit în scădere proiecţia de inflaţie anunţată în august (3%) cu 0,8 puncte procentuale, prognozând acum un nivel de 2,2%.

„Nu mai există riscuri politice“

Chiar şi cu aceste incertitudini privind politica fiscală din 2015, generate de faptul că actualul Guvern nu vrea să-şi asume un proiect de buget pentru anul viitor, conducerea BNR a exclus din grupa de riscuri pe cel politic.

Este pentru prima dată în perioada postdecembristă când riscurile de an electoral şi riscul politic au fost scoase din rapoartele privind inflaţia. Practic, aceste riscuri nu mai există“, a spus Mugu Isărescu.

El a mai remarcat că este tot pentru prima dată când în luna octombrie a unui an electoral avem excedent bugetar.

O să vă dau o informaţie top secret, sper să nu mă audă nimeni: eu văd şi conturile Ministerului Finanţelor, în fiecare dimineaţă mă uit pe ele şi fac ochii cât cepele – de unde atâţia bani?“, a încheiat Mugur Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite