BNR: Depozitele la bănci au scăzut în martie cu 1% faţă de februarie, dar creditarea în lei a prins aripi datorită legii privind darea în plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Disputele privind legea dării în plată au accelerat acordarea de credite "Prima Casă", BNR raportând un avans consistent la creditele în lei    FOTO Adevărul
Disputele privind legea dării în plată au accelerat acordarea de credite "Prima Casă", BNR raportând un avans consistent la creditele în lei    FOTO Adevărul

Depozitele la bănci au scăzut în martie cu 1% faţă de luna precedentă, la circa 248,25 miliarde lei, însă comparativ cu perioada similară a anului trecut banii depuşi în instituţii de credit au consemnat un avans de 9,5%. Concomitent, creditarea a accelerat în martie, iar împrumuturile în lei acordate populaţiei de către bănci au avansat cu 34% în ultimul an, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), citate de News.ro.

Depozitele în lei au scăzut cu 1%, la 165,04 miliarde lei, de la 166,76 miliarde lei în februarie, pe fondul reducerii economiilor firmelor cu 2,6%, până la 72,04 miliarde lei. Pe de altă parte, banii depuşi la bănci de populaţie au avut un avans de 0,2%, la 92,99 miliarde lei.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, plasamentele în bănci au crescut cu 11,1% la lei, după ce economiile gospodăriilor s-au apreciat cu 6,7% (10% în termeni reali), iar cele ale companiilor cu 17,2% (20,8% în termeni reali), se arată într-un comunicat al BNR.

Depozitele în valută exprimate în lei au scăzut cu 0,9% faţă de februarie, la 83,2 miliarde lei (exprimate în euro, au coborât cu 1%, la 18,6 miliarde euro), pe fondul reducerii soldului cu 2,8% în cazul companiilor, la 27,94 miliarde lei.

Faţă de martie 2015, depozitele în valută s-au apreciat cu 6,5% (cu 5% exprimate în euro), creştere susţinută de avansul plasamentelor populaţiei cu 5,9% (4,4% în euro) şi ale firmelor cu 7,9% (în euro cu 6,3%).

De asemenea, împrumuturile în lei acordate firmelor şi populaţiei au avansat în martie cu 2,3% faţă de luna precedentă, până la 113,8 miliarde de lei, creditarea populaţiei în lei accelerând, cu un avans de 3,2% faţă de februarie şi de 34,3% în ultimul an, mai arată datele publicate de către BNR.

În ansamblu, creitele acordate de către bănci populaţiei şi firmelor au avansat în martie cu 0,5% faţă de februarie şi cu 2,8% comparativ cu martie 2015, până la 216,3 miliarde lei (48,3 miliarde euro).

Este primul avans lunar al creditelor, după trei luni la rând de scădere faţă de luna precedentă.  Creşterea creditării a fost generată, în martie, integral de componenta în lei, în condiţiile în care împrumuturile în valută au continuat să scadă rapid.

Februarie 2016 a fost prima lună după septembrie 2007 în care valoarea creditelor în lei acordate populaţiei a depăşit soldul împrumuturilor în valută acordate persoanelor fizice, potrivit seriilor lunare publicate de BNR. 

Creditele în lei acordate populaţiei au crescut în martie cu 3,2% faţă de luna precedentă, până la 55,8 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în lei acordate firmelor au avansat cu 1,4% în acelaşi interval, până la 58 miliarde lei.

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populaţiei s-au contractat cu 1,9% în martie faţă de februarie, până la echivalentul în lei a 52,1 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au scăzut cu 0,8%, până la echivalentul a 50,3 miliarde lei.

Legea privind darea în plată a fost votată în Parlament şi a ajuns la promulgare. Din cauza disputelor privind includerea programului "Prima Casă" şi a viitorului acestuia în urma dării în plată, românii s-au înghesuit să ia credite prin acest program guvernamental, iar mai multe bănci au anunţat că au terminat plafoanele alocate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite