Bloomberg: De ce majorările de salarii din Europa de Est nu vor ucide locurile de muncă
0Majorarea salariilor în Europa de Est ar putea să nu reprezinte o ameninţare la adresa modelului ieftin al forţei de muncă din această regiune, precum prezic pesimiştii, iar principala cauză a optimismului este productivitatea, scrie Bloomberg într-o analiză care compară costul cu forţa de muncă şi productivitatea din România, Ungaria, Polonia şi Cehia cu cele din Germania.
Potrivit Bloomberg, în timp ce creşterea salariilor depăşeşte în prezent creşterea eficienţei, tranziţia regiunii de la comunism a dovedit în mare parte contrariul.
Astfel, deşi costurile medii ale forţei de muncă în cele 10 state estice membre ale Uniunii Europene reprezentau numai un sfert din cele din Germania, la sfârşitul anului 2016, pe de altă parte, productivitatea reprezenta circa două treimi din cea a Germaniei, potrivit calculelor Bloomberg pe baza datelor Eurostat.
„Există o rezervă de productivitate în Europa de Est care justifică majorarea salariilor”, a declarat Bela Galgoczy, economist la Bruxelles, la Institutul European al Sindicatelor.
Lucrătorii, tentaţi de vest
Acest lucru poate explica de ce investitorii se tem mai mult de creşterea salariilor decât de motivele din spatele lor, şi anume lipsa forţei de muncă. Asta deoarece pachetele de salarii mai generoase în zonele mai bogate ale Europei tentează lucrătorii să se îndrepte spre vest.
În Ungaria, un raport din aprilie a arătat că trei sferturi din investitorii germani nu erau mulţumiţi de disponibilitatea lucrătorilor calificaţi. În ciuda majorării de 15% din acest an a salariului minim din Ungaria, doar un sfert din cei 230 de directori chestionaţi au spus acelaşi lucru cu privire la costurile forţei de muncă.
Unele companii nu au fost timide să reacţioneze. Lanţul alimentar german Lidl a crescut salariile pentru personalul magazinelor şi depozitelor din Ungaria cu o medie de o treime de la începutul anului 2016. McDonald's oferă locuitorilor săi cazare gratuită.
În timp ce boom-ul salarial poate ridica provocări într-adevăr modelului ieftin al forţei de muncă din Europa de Est, investitorii străini încă văd valoare aici. JPMorgan Chase & Co. va angaja „câteva mii” de persoane în Polonia pe „locuri de muncă bine plătite”, cum ar fi gestionarea riscurilor, a declarat ministrul adjunct polonez Mateusz Morawiecki în această lună.
Între timp, muncitorii din regiune acumulează mult mai mult din convergenţa bogăţiei pe care a promis-o UE după ce cortina de fier a căzut.