BCE va face tot ce trebuie pentru a restaura stabilitatea preţurilor, susţine Christine Lagarde

0
Publicat:

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde a promis miercuri că va face tot ceea ce trebuie pentru a restaura stabilitatea preţurilor, transmite AFP.

BCE ar putea decide o nouă majorare a dobânzii, Foto: EPA-EFE
BCE ar putea decide o nouă majorare a dobânzii, Foto: EPA-EFE

Vom restaura stabilitatea preţurilor şi vom face tot ceea ce trebuie", a promis Christine Lagarde, făcând referire la inflaţia crescută care afectează majoritatea ţărilor din zona euro şi pe care instituţia de la Frankfurt, condusă de Lagarde, are misiunea de a o combate.

În discursul său ținut cu prilejul unui colocviu organizat la Geneva de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), Christine Lagarde a menţionat şi faptul că „primele victime ale unei inflaţii ridicate sunt cei defavorizaţi, cei vulnerabili, cei mai slab plătiţi, sunt femeile", informează Agerpres.

BCE ar putea decide o nouă majorare a dobânzii de referinţă

Săptămâna trecută, Christine Lagarde a sugerat că majorările de dobândă ale BCE vor continua şi dincolo de luna martie, pentru a controla inflaţia.

Inflaţia de bază în zona euro va rămâne la un nivel ridicat pe termen scurt, astfel că o majorare a dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază în luna aceasta este din ce în ce mai sigură, a declarat preşedintele BCE.

În calitate de preşedinte al BCE, munca mea este mai degrabă limitată dar de o importanţă capitală şi aceasta este stabilitatea preţurilor, adică lupta împotriva inflaţiei generate de criza energetică, provocată de războiul teribil din Ucraina", a subliniat Christine Lagarde la colocviul la care a participat şi directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, organizat cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor femeilor.

BCE a majorat deja costul creditului cu trei puncte procentuale, începând din luna iulie a anului trecut, şi anticipat a promis practic o nouă majorare cu 50 de puncte de bază la reuniunea Consiliului guvernatorilor din 16 martie. Este vorba de o majorare fără precedent a costului creditului de la înfiinţarea BCE, însă justificată în condiţiile în care rata inflaţiei este de patru ori mai mare decât ţinta BCE, respectiv o creştere a preţurilor de 2% pe termen mediu.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în luna februarie, pentru a patra lună consecutivă, până la 8,5%, de la 8,6% în luna ianuarie, potrivit datelor Eurostat, însă inflaţia de bază în zona euro a atins luna trecută un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, ceea ce va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.

Recent, și economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, preciza, într-un interviu acordat Reuters, că presiunile inflaţioniste în zona euro au început să se atenueze, inclusiv în privinţa preţurilor de bază. Totuși, BCE nu va încheia procesul de majorare a dobânzilor până nu va avea convingerea că se va reveni la o creştere a preţurilor în jur de 2%.

Situația în SUA

Marţi, în Congresul SUA, preşedintele Fed, Jerome Powell, a anunțat că Rezerva Federală va trebui probabil să majoreze dobânzile mai mult decât se preconiza, relata Reuters.

„Cele mai recente date economice sunt mai solide decât ne-am aşteptat, ceea ce sugerează că nivelul final al dobânzilor va fi probabil mai ridicat decât am anticipat anterior", susţine şeful Rezervei Federale a SUA, informează Agerpres.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,6%

Aceasta este prima declaraţie după ce autorităţile au anunţat că indicele preţurilor de consum în SUA a înregistrat în ianuarie cel mai rapid ritm de creştere din iunie, un indiciu alarmant că presiunea preţurilor afectează economia. Departamentul american al Comerţului a informat că indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,6% în ianuarie, după un avans de doar 0,2% în decembrie. În ritm anual s-a înregistrat o expansiune de 5,4% în ianuarie, după un avans de 5,3% în decembrie.

Următoarea reuniune de politică monetară a Fed va avea loc în perioada 21-22 martie. Vineri, Departamentul american al Muncii va publica datele privind şomajul în februarie, iar săptămâna viitoare vor fi anunţate datele privind inflaţia.

Deşi inflaţia „se moderează" de la nivelul de vârf de anul trecut, Powell a apreciat că: „procesul revenirii inflaţiei la ţinta Fed de 2% este de lungă durată şi va fi probabil dificil".

Pentru a reface stabilitatea preţurilor, va trebui să vedem o inflaţie mai scăzută în sectorul serviciilor, iar piaţa forţei de muncă s-ar putea confrunta cu dificultăţi", a avertizat şeful Fed.

În cea mai recentă şedinţă de politică monetară din acest an, Fed a majorat cu 25 de puncte de bază rata dobânzii, la un interval cuprins între 4,50% şi 4,75%, cel mai ridicat nivel din 2007 şi în linie cu estimările analiştilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite