BCE ar putea decide o nouă majorare a dobânzii de referinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflaţia de bază în zona euro va rămâne la un nivel ridicat pe termen scurt, astfel că o majorare a dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază în luna aceasta este din ce în ce mai sigură, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, Foto: EPA-EFE
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, Foto: EPA-EFE

Inflaţia de bază în zona euro va rămâne la un nivel ridicat pe termen scurt, astfel că o majorare a dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază în luna aceasta este din ce în ce mai sigură, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.

BCE a majorat deja costul creditului cu trei puncte procentuale, începând din luna iulie a anului trecut, şi anticipat a promis practic o nouă majorare cu 50 de puncte de bază la reuniunea consiliului guvernatorilor din 16 martie. Recent însă investitorii au speculat că ar putea fi decisă o majorare chiar mai mare a costului creditului, având în vedere datele oficiale privind inflaţia în zona euro, informează Agerpres.

Lagarde a spus că vehiculata majorare este acum „foarte, foarte posibilă" şi în acelaşi timp a avertizat că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, ar putea rămâne la un nivel inconfortabil de ridicat, chiar dacă indicele general al preţurilor de consum va scădea în lunile următoare.

Pe termen scurt, inflaţia de bază va fi una ridicată" a declarat Christine Lagarde pentru grupul media spaniol Vocento.

Potrivit sursei citate, mai mulţi oficiali au avertizat recent că majorările de dobândă ale BCE vor trebui să continue până când inflaţia de bază va începe să scadă şi să se îndrepte spre ţinta BCE de 2%.

Potrivit datelor Eurostat, inflaţia de bază în zona euro a atins luna trecută un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, iar această majorare va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.

Trebuie să continuăm să luăm orice măsură este necesară pentru a readuce inflaţia la 2%. Şi vom face asta", a spus Lagarde. Preşedintele BCE a adăugat că economia zonei euro rezistă mai bine decât se temeau unii analişti iar Produsul Intern Brut ar trebui să accelereze comparativ cu un nivel apropiat de stagnare în ultimul trimestru al anului trecut.

Ce anunță specialiștii

În urmă cu câteva zile, economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, preciza, într-un interviu acordat Reuters, că presiunile inflaţioniste în zona euro au început să se atenueze, inclusiv în privinţa preţurilor de bază. Totuși, BCE nu va încheia procesul de majorare a dobânzilor până nu va avea convingerea că se va reveni la o creştere a preţurilor în jur de 2%.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent pentru Reuters că membrii Consiliului guvernatorilor BCE au încheiat şedinţa din 2 februarie cu sentimentul că vor fi cel puţin două noi majorări de dobândă, chiar dacă există în continuare divergenţe cu privire la amploarea lor şi la nivelul final al dobânzilor.

Inflația în zona euro

Rata anuală a inflaţiei în cele 20 de ţări din zona euro a încetinit la 8,5% în februarie, de la 8,6% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe un nivel al preţurilor de 8,2%.

Este a patra lună consecutivă în care s-a raportat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un nivel record, de 10,6%.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite