BCE are nevoie de mai multă certitudine că inflația se îndreaptă spre 2%,

0
Publicat:

Banca Centrală Europeană trebuie să înregistreze progrese suplimentare în ceea ce privește atenuarea presiunilor inflaționiste, iar companiile și guvernele trebuie să contribuie pentru a preveni o înăsprire suplimentară a politicii, au declarat miercuri responsabilii politici ai BCE.

foto logo euro în fața Băncii Centrale Europene
BCE are nevoie de mai multă certitudine că inflația se îndreaptă spre 2%,

Luna trecută, BCE a pus capăt unei serii de zece creșteri consecutive a ratelor de dobândă, iar investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că următoarea mișcare va fi o reducere, posibil chiar în aprilie anul viitor, în condițiile în care creșterea prețurilor de consum a revenit sub 3%, de la peste 10% în doar un an, transmite Reuters.

Dar factorii de decizie politică care au luat cuvântul în diverse locuri din Europa au părut dornici să calmeze orice euforie legată de scăderea rapidă a prețurilor, argumentând că imaginea de ansamblu este mai mixtă. Unii dintre factorii de decizie au susținut chiar că nu ar trebui să fie scoase din discuție noi majorări ale ratelor.

Se văd unele progrese (în ceea ce privește inflația subiacentă), dar încă nu suficiente”, a declarat economistul-șef al BCE, Philip Lane, la Riga, adăugând că nu se simte „foarte liniștit” de scăderea inflației globale, deoarece aceasta a fost determinată de o inversare a creșterilor prețurilor la energie față de anul precedent.

Inflația a scăzut la 2,9% luna trecută, de la peste 10% cu un an mai devreme, dar Lane a prezis o creștere constantă sau chiar în creștere a prețurilor anul viitor, cu rate de „doi sau trei ani” în 2024, înainte de o scădere înapoi la ținta de 2% în 2025.

Între timp, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, s-a alăturat colegei sale germane și membră a consiliului BCE, Isabel Schnabel, avertizând cu privire la pericolele ultimei etape a activității BCE.

Ultimul „kilometru” înainte de a ne atinge ținta de inflație ar putea fi cel mai greu”, a declarat Nagel la Londra.

Schnabel a susținut anterior că ar putea dura mult mai mult timp pentru a ajunge de la 3% la 2% decât a durat pentru a ajunge la nivelul actual.

Politologul leton Martins Kazaks și cel irlandez Gabriel Makhlouf au spus chiar că nu ar trebui excluse încă noi majorări ale ratelor, chiar dacă piețele văd o probabilitate zero pentru o astfel de mișcare.

„Este mult, mult prea devreme, în opinia mea, pentru a începe să discutăm dacă trebuie să începem să reducem sau să tăiem ratele... Și, de asemenea, este prea devreme pentru a declara că am ajuns în vârful scării” creșterilor de dobânzi, a declarat Makhlouf la Dublin.

Sondajul propriu al BCE privind așteptările consumatorilor, publicat miercuri, a arătat că așteptările privind creșterea prețurilor în următorul an au crescut puternic față de luna precedentă, dar au rămas stabile, la puțin peste ținta băncii pentru trei ani.

O condiție esențială pentru continuarea dezinflației ar fi ca firmele să înceapă să absoarbă o parte din creșterile salariale relativ rapide și să accepte marje mai mici, susțin Lane și Nagel.

Prin urmare, mă aștept ca profiturile firmelor să se tempereze în trimestrele următoare și să absoarbă o parte din recentele creșteri puternice ale salariilor”, a declarat Nagel. „Dacă, în schimb, profiturile ar crește puternic, inflația ridicată ar fi mai persistentă. Iar acest lucru ar chema (BCE) la acțiune”.

Marjele de profit ale companiilor au crescut brusc în perioada de inflație rapidă, deoarece companiile au majorat prețurile cu mult înaintea creșterii costurilor, profitând de turbulențe și constituindu-și amortizoare împotriva posibilității unei inflații mai mari în viitor.

Trebuie să vedem că profiturile se ajustează”, a spus Lane. „Cu cât mai multe firme absorb creșterile salariale prin profituri mai mici, acest lucru va ajuta la scăderea inflației și, la rândul lor, lucrătorii nu vor simți nevoia să ceară creșteri salariale atât de mari”.

Nagel a spus că guvernele trebuie, de asemenea, să restrângă cheltuielile pentru a reduce povara asupra BCE.

„FMI ne-a spus în urmă cu câteva săptămâni: nu declarați victoria prea curând. Pentru că există un model istoric de declarare a victoriei prea devreme”, a spus Makhlouf. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite