Bătălia pentru cash. Cum a învins ANAF o firmă într-un proces pentru folosirea banilor lichizi

0
Publicat:

O firmă din Târgu Mureș, amendată cu 12.500 de lei pentru că i-a plătit asociatului unic dividende de 165.000 de lei cu bani cash, prin 18 tranzacții, a pierdut definitiv în instanță bătălia cu Fiscul.

O firmă care s-a judecat cu ANAF din cauza unor plăți cash a pierdut FOTO Arhivă
O firmă care s-a judecat cu ANAF din cauza unor plăți cash a pierdut FOTO Arhivă

Printr-un proces deschis la Judecătoria Târgu Mureș, o firmă amendată pentru că „a efectuat plăți în numerar către asociatul unic persoană fizică în intervalul 02.11.2022 - 18.11.2022 reprezentând dividende, aferente exercițiilor financiare ale anilor 2020, 2019, 2021 și 2022 cu depășirea plafonului de 10.000 lei/zi/persoană, respectiv fracționând suma de distribuit aferentă fiecărui exercițiu financiar” a dat în judecată ANAF, cerând anularea sancțiunii.

Practic, firma din Târgu Mureș a fost amendată pentru că, în interval de câteva zile, i-a plătit cash asociatului unic dividende în valoare de 165.500 de lei, deși legea îi permitea să achite cash doar 40.000 de lei. ANAF a decis că plățile au fost fracționate, iar pentru suma reprezentând diferența de 125.000 de lei a aplicat o amendă de 10 la sută, adică 12.500 de lei.

De la 1 noiembrie 2023 intră în vigoare noua lege prin care plățile cash au fost reduse și mai mult. Astfel, plafonul plăților a fost redus la 5.000 de lei, iar pentru suma care depășește plafonul penalizarea este de 25 la sută.

Compania din Târgu Mureș amendată de ANAF s-a apărat în instanță arătând că „nu a procedat la plata unor sume mai mari de 10.000 lei”.

„Pe de altă parte, nu există nicio prevedere legală care să restrângă dreptul apelantei societăți de a distribui cu titlu de dividente o sumă maximă de 10.000 lei/exercițiu financiar! Acest lucru însemna o frânare și o limitare a potențialului unei societăți și a beneficiilor ce revin asociațiilor unei societăți”, a mai arărat societatea în proces.

Firma a mai subliniat că „discutăm chiar de o limitare nelegală și nejustificată a dreptului de proprietate, drept protejat la nivel constituțional și unional”.

„Dividendele plătite asociaților nu au depășit niciodată plafonul zilnic de 10.000 lei. Pentru dividendele plătite, apelanta societate a reținut impozitul aferent de 5%, îndeplinindu-și toate obligațiile fiscale în legătură cu acestea. Ori, prin plata amenzii contravenționale imputate apelantei societăți, asistăm la o dublă fiscalizare cu privire la aceeași sumă, impozitul aferent acestor sume fiind deja reținut”, a mai arătat societatea în proces.

De ce i-au dat judecătorii dreptate Fiscului

Atât Judecătoria Târgu Mureș, cât și Tribunalul Mureș, unde a fost pronunțată sentința finală, au decis menținerea sancțiunii, hotărând că societatea a încălcat legea prin modul de plată a dividendelor.

„Prin plăți fragmentate se înțelege fracționarea sumei de plată în mai multe tranșe, pentru a evita plafonul de plată în numerar stabilit prin lege (10.000 lei), adică exact modalitatea în care a înțeles să procedeze petenta, prin unicul asociat și administrator care este în același timp și beneficiar al dividendelor. Este evident că hotărârile zilnice ale sale prin care se decidea plata a câte unei sume de 10.000 lei au avut la bază aceeași rezoluție a asociatului unic, respectiv obținerea în numerar a unei sume care să depășească plafonul maxim permis de lege”, se arată în sentința Tribunalului Mureș, care este definitivă.

Judecătorii au mai arătat că „nu există nicio altă rațiune în a efectua 18 plăți zilnice identice în perioada 02.11.2022-11.12.2022”.

„Într-adevăr, nu există nicio interdicție legală pentru asociații societății să hotărască distribuția dividendelor în mod etapizat și pentru anumite sume de bani în limita sumei totale care se cuvin asociaților cu acest titlu de dividende, însă există interdicțiile prevăzute de Legea 70/2015 în ceea ce privește modalitățile în care pot fi făcute plățile, respectiv până la 10.000 lei în numerar, iar restul prin viramente bancare. Faptul că pentru aceste sume s-au achitat impozitele legale nu înlătură caracterul contravențional al faptei”, se mai arată în sentința care dă câștig de cauză Fiscului.

Magistrații au explicat și motivele pentru care amenda de 12.500 de lei nu poate fi transformată în avertisment.

„Raportat la intenția evidentă a petentei de a eluda dispozițiile legale ce reglementează domeniul disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și la faptul că au existat 18 retrageri în numerar, instanța apreciază că nu se justifică înlocuirea cu avertisment a amenzii aplicate”, au mai arătat judecătorii Tribunalului Mureș.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite