De ce limitarea plăților cash va fi extrem de dificil de aplicat
0Limitarea plăților cash pentru persoanele fizice va fi extrem de dificil de aplicat, în condițiile în care 40% din populație, inclusiv oficiali guvernamentali, nu dețin carduri bancare.
Conform datelor oficiale, majoritatea pensionarilor își primesc pensia direct de la poștaș, o bună parte dintre salariați merge la casierie pentru a-și ridica salariul, o situație similară fiind întâlnită chiar și în rândul politicienilor, care preferă să ia banii în plic de la casieria instituției publice la care sunt angajați.
În plus, surse din piață spun că în România există nu mai puțin de 13.260 de mici comercianți în mediul rural, care au câte două-trei magazine în sate în care majoritatea veniturilor provin din agricultură și sunt cash.
Băncile percep comisioane de până la 1% pentru POS-uri
Un alt motiv care va face extrem de dificil de aplicat limitarea plăților cash este legat de comisioanele percepute de bănci pentru folosirea POS-urilor, care diminuează substanțial încasările din vânzări ale comercianților de la sate.
„Noi suntem undeva la 80.000 de firme și reprezentăm cam 35 % din piață.
„Foarte multe firme, sunt vreo 13.260 de sate, care au câte două-trei magazine mici, sate în care nu există bancomate și noi nu vorbim de bancomatele regulare, adică să nu ne înțelegem greșit. Noi putem să depunem banii doar la anumite bancomate, MFM-uri, se cheamă, multifuncționale, pentru că, așa cum știe toată lumea, băncile refuză să mai lucreze cu numerar, de mai mulți ani. Și atunci, nu ne mai primesc la ghișeu, au și desființat ghișeele de cash și ne trimit, bineînțeles, la MFM-urile astea care sunt mai puține decât bancomatele. Sunt niște bancomate care primesc și bancnote. Imaginați-vă ce cozi ar trebui să facem noi, comercianții, să depunem în fiecare zi sau la două zile banii la MFM-urile astea. Asta e prima prima chestie, depunerea, unde depunem banii”, a declarat la B1Tv Feliciu Paraschiv, vicepreședintele ANCMMR (Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România).
Acesta a amintit că sunt și alte probleme, pentru că nu toți comercianții au POS-uri și este bine cunoscut faptul că la țară semnalul de la internet este slab și chiar deloc în anumite zone.
„Nu toți comercianții au legătură la internet suficient de bună și semnal suficient de bun ca să accepte un POS, adică POS-ul să funcționeze. Plățile astea cu numerar odată blocate, ei vor trebui să meargă cu mai puțini bani, să zicem cu 2.000 RON, să-și cumpere cu cash de la un cash and carry sau de la un depozit, restul vor trebui să-i plătească pe un card.
Cardurile operate de companii au comisioane de până la 3 % față de cardurile operate de persoane fizice. Mai exact, un card de persoană fizică are un comision de 0.5%, 0.7%, 0.8% până în 1%. Același card, aceeași bucățică de plastic, dar operată pe o firmă, se duce cu un comision până la 3%. Imaginați-vă că un pachet de țigări are un adaos maxim plafonat de 3.5 %, în momentul în care comerciantul și-a cumpărat țigări pentru magazin și a tras cardul acela, 3 % din cei 3.5 % adaos comercial au zburat și a mai rămas cu 0,5%”, a explicat Paraschiv.
Ciolacu: Încercăm să diminuăm evaziunea fiscală
Premierul Marcel Ciolacu a explicat în numeroase rânduri că, prin limitarea plăților cash, se dorește diminuarea evaziunii fiscale, care în România este cea mai mare din UE.
„Dacă bugetul statului ar avea măcar 10% din aceşti 160 de miliarde, respectiv 1% din PIB - 16 miliarde - ţin să spun că aş dormi foarte relaxat. Şi cred că şi domnul Boloş ar dormi foarte relaxat. Deci, este evident că undeva trebuie să intervenim. Dar a duce lucrurile într-o extremă că cineva interzice folosirea cash... Are cineva 5.000 de lei la el acum? Eu nu am. Ca să cheltui într-un singur loc 5.000 de lei este o nenorocire. Tu poţi să cheltui în zece locuri de 5.000 de lei. Deci, 50.000 poţi să cheltui de la un colţ al străzii până la celălalt colţ al străzii. (...) Nu mă aveţi client în acest joc. Un joc ipocrit, speculat de anumiţi politicieni, care nu are nicio treabă cu adevărul. Acesta este adevărul concret”, a susţinut prim-ministrul.
Boloș: Plățile cash vor fi reduse gradual din 1 ianuarie 2024
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat recent că măsura limitării plăților în numerar contribuie la combaterea evaziunii fiscale.„Propunerea noastră, de fapt, este de a reduce gradual plățile în numerar, pentru că ele sunt sursa plăților la negru între doi comercianți. Aici plafonul va fi redus de la 5.000 lei la 1.000 lei. Practic, cu alte cuvinte, se vor putea face plăți în numerar, dar în limita 1.000 lei, plafonul pentru acest tip de operațiune. Restul se poate apela la card sau tranzacții bancare. Propunerea noastră este ca pentru operațiunile numerar între o persoană fizică și o persoană juridică, plafonul să fie redus gradual, de la 1 ianuarie 2024: 5.000 lei și de la 1 ianuarie 2025 la 2500. Este și un fel de acomodare a oamenilor cu aceste plăți în numerar și disciplinare a acestor categorii de tranzacții”, a explicat Boloş.
PSD: Proiectul este contestat la Curtea Constituțională
În urmă cu câteva zile, PSD explica pe pagina sa oficială de Facebook ce produse pot fi cumpărate în continuare folosind bani cash.
Sun titlul „Cash-ul pe înțelesul tuturor”, PSD a explicat următoarele:
„Vei putea să îți cumperi în continuare televizor, frigider, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash/zi. Adică o limită zilnică cu mult peste salariul mediu net lunar pe economie!. Dacă ești persoană fizică vei putea face în continuare plăți la orice magazin de până la 5.000 de lei pe zi!. Doar dacă ești operator economic, PFA sau orice altă categorie autorizată, care emite facturi, atunci va trebui să limitezi plățile cash către alt agent economic la cel mult 1.000 de lei pe zi, respectiv 2.000 de lei pe zi în magazinele cash&carry!.
În concluzie, NU te controlează nimeni! NU îți ia nimeni cash-ul din buzunar! Toată discuția despre cash este o temă falsă! Singurii care vor avea de suferit vor fi evazioniștii, nu oamenii obișnuiți!. Și încă ceva: legea este acum contestată la Curtea Constituțională. Deci noile reglementări nu sunt încă în vigoare”, scrie Partidul Social Democrat (PSD) pe Facebook.