Patronate: Creşterea nesustenabilă a salariilor va majora preţurile. Guvernul încurajează munca la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea salariului minim pe economie de la 1 noiembrie 2018, printr-o Hotărâre de Guvern, fără a ţine cont de evoluţia economiei, va duce inevitabil la creşterea inflaţiei, încurajând deopotrivă munca la negru, consideră Confederaţia Patronală Concordia (CPC).

"Cu toţii ne dorim, în mod legitim, venituri cât mai mari, care să ne asigure un trai mai bun, iar angajatorii responsabili sunt conştienţi, mai ales când se confruntă cu o acută lipsă a forţei de muncă, de faptul că un nivel cât mai ridicat al salariului este un stimulent important pentru ocuparea unui loc de muncă. Cu toate acestea, atragem atenţia că orice majorare a salariului minim, fără o fundamentare serioasă şi responsabilă a efectelor acestei măsuri în economie, încurajează munca la negru şi expune economia la riscul major al desfiinţării a mii de locuri de muncă. O creştere nesustenabilă şi hazardată a salariului minim va fi rapid erodată de inflaţie şi de alte dezechilibre care deja se constată în economia naţională", se arată în comunicatul Confederaţiei Concordia.

Potrivit acesteia, partenerii sociali au solicitat în permanenţă şi şi-au manifestat constant disponibilitatea pentru stabilirea de către Guvern, printr-o consultare reală cu patronatele şi sindicatele reprezentative, a unui cadru predictibil de ajustare a nivelului salariului minim, care să se bazeze pe indicatori economici relevanţi şi verificabili la nivelul cât mai multor sectoare economice, dar în special la nivelul acelora unde incidenţa salariului minim este cea mai pregnantă.

"Fără a nega aşadar dorinţa legitimă pentru venituri salariale mai mari, subliniem însă nevoia ca majorările salariale să fie corelate cu capacitatea economiei de a le susţine într-un mod durabil şi realist. Din păcate, desconsiderând cerinţa justificată a partenerilor sociali de stabilire a unui mecanism transparent şi obiectiv de ajustare, Guvernul continuă politica de majorare discreţionară a salariului minim, vulnerabilizând şi mai mult economia şi piaţa muncii", se mai spune în comunicat.

În aceste context, CPC îşi reafirmă disponibilitatea de dialog şi cooperare cu autorităţile şi cu toţi partenerii de dialog social, pentru a identifica soluţii economice şi legislative care să asigure dezvoltarea sustenabilă a României.

Confederaţia Patronală Concordia (CPC) este o organizaţie reprezentativă pentru mediul de afaceri, înfiinţată în 2007, care reuneşte cele mai puternice federaţii sectoriale din economia românească şi cuprinde 7 din primele 10 companii după numărul de angajaţi şi cifra de afaceri. 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, MMJS lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferenţierea salariului minim în funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani.

Consiliului de Programare Economică, entitate din cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză, a anunţat că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va creşte la nivelul de 2.080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018. Va fi introdus un salariu minim diferenţiat, de 2.350 lei/lună, pentru angajaţii cu studii superioare şi pentru angajaţii cu 15 ani vechime.

De asemenea, de la 1 octombrie 2019, salariul minim pentru persoanele fără studii superioare va creşte la 2.250 lei şi cel pentru persoanele cu studii superioare la 2.520 lei.

De la 1 octombrie 2020, el va creşte la 2.430 lei pentru cei fără studii superioare şi la 2.700 lei pentru cei cu studii superioare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite