Ministrul Fondurilor Europene: De anul viitor va exista pentru prima oară un program operaţional dedicat exclusiv Sănătăţii. Buget de 4,5 miliarde euro

Ministrul Fondurilor Europene: De anul viitor va exista pentru prima oară un program operaţional dedicat exclusiv Sănătăţii. Buget de 4,5 miliarde euro

Marcel Bolos FOTO Facebook/Marcel Bolos

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că, de anul viitor, va exista pentru prima oară un program operaţional dedicat exclusiv Sănătăţii, cu un buget de 4,5 miliarde euro, iar dacă în perioada pandemiei vorbim despre banii europeni care salvează vieţi, în perioada următoare are în vedere ca banii europeni „să ajute o economie sănătoasă”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia Europeană a publicat, vineri, Regulamentul ce include propunerile României de flexibilizare a fondurilor europene. Regulamentul (UE) 2020/558 al Parlamentului European şi al Consiliului a fost aprobat de Comisia Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, arată un comunicat emis duminică de Ministerul Fondurilor Europene.

„Toate măsurile propuse de Ministerul Fondurilor Europene au fost aprobate de către Comisia Europeană. Sunt măsuri în acord cu cele propuse de alte state membre, prin care se facilitează intervenţiile pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei cauzate de noul coronavirus. Dacă la preluarea mandatului în noiembrie 2019 vorbeam despre banii europeni care trebuie investiţi, nu cheltuiţi, şi dacă în perioada pandemiei vorbim despre banii europeni care salvează vieţi, în perioada următoare avem în vedere ca banii europeni să ajute o economie sănătoasă imediat ce mediul social o va permite”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

România a obţinut în urma negocierilor „flexibilitatea alocării de sume între fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune)”, ceea ce înseamnă că este permis transferul de fonduri pentru finanţarea noilor priorităţi de investiţii, astfel încât banii europeni să fie realocaţi eficient.

De asemenea, a obţinut „flexibilitatea alocării de fonduri între programele operaţionale”, ceea ce înseamnă că pot fi transferaţi bani de la un program operaţional la altul pentru a finanţa măsurile pentru combaterea efectelor negative ale răspândirii coronavirusului.

„Flexibilitatea alocării de fonduri între categoriile de regiuni” înseamnă sprijinirea tuturor localităţilor din România afectate de Covid-19.

Mai mult, „reducerea concentrării tematice” înseamnă, spre exemplu, posibilitatea transferării de fonduri iniţial destinate cercetării către la mediul de afaceri în scopul relansării economice.

România a mai obţinut şi „cofinanţarea integrală a cheltuielilor declarate începând cu 1 iulie până pe 30 iunie 2021”, ceea ce înseamnă că în perioada menţionată sumele aferente cofinanţării naţionale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar.

În plus, „renunţarea la solicitarea evaluării ex-ante pentru instrumentele financiare pentru finanţarea capitalului de lucru” înseamnă că sunt reduse sarcinile administrative şi întârzierile în implementare pentru a reacţiona mai eficient la criza de sănătate publică.

Ce urmează din 2021

„Dincolo de eficientizarea alocărilor financiare permise de noul Regulament european, Ministerul Fondurilor Europene anunţă etapele ce urmează a fi parcurse împreună cu celelalte instituţii, conform memorandumului 'Măsuri privind elaborarea documentelor programatice finanţate din fonduri europene 2021-2027' adoptat de Guvernul României: Semnarea de către fiecare minister a Ordinelor Comune în vederea constituirii echipelor care coordonează elaborarea fiecărui program operaţional; Finalizarea de către ministerele responsabile, după caz, a autoevaluărilor naţionale privind îndeplinirea condiţiilor favorizante pentru domeniile gestionate; Raportarea stadiului îndeplinirii condiţiilor favorizante aflate în curs de realizare, astfel încât la nivelul MFE să poată fi monitorizat periodic progresul; Analiza de către fiecare minister a primelor versiuni ale programelor operaţionale; Transmiterea către CE a primelor versiuni ale Programelor Operaţionale şi a Acordului de Parteneriat 2021-2027”, informează Ministerul Fondurilor Europene.

Până în prezent, în contextul negocierilor cu Comisia Europeană, la nivelul Ministerului Fondurilor Europene au fost elaborate deja primele versiuni ce conturează structura programelor operaţionale până la nivel de indicatori de realizare şi de rezultat pentru fiecare axă prioritară.

„Vestea bună pentru români este că din anul 2021 va exista pentru prima oară un Program Operaţional dedicat exclusiv Sănătăţii, cu un buget de aproximativ 4,5 miliarde de euro”, a precizat ministrul Marcel Boloş.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: