Ministerul Finanţelor: România a atras 2,5 miliarde euro de pe pieţele externe

Ministerul Finanţelor: România a atras 2,5 miliarde euro de pe pieţele externe

România a atras 2,5 miliarde euro de pe pieţele externe de capital, prin emisiunea de euroobligaţiuni lansată în data de 24 noiembrie 2020, anunţă Ministerul Finanţelor Publice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Finanţelor, emisiunea s-a bucurat de un interes extrem de mare din partea investitorilor, ceea ce reconfirmă statutul de emitent important a României în zona Europei Centrale şi de Est.

Tranzacţia a marcat şi o serie de performanţe notabile în istoria emisiunilor realizate de România pe pieţele externe de capital:

Randamentul de 1,468% aferent tranşei de 9 ani este cel mai scăzut randament oferit vreodată de România pentru o emisiune denominată în euro;

Obţinerea de prime negative de emisiune pentru ambele tranşe prin cea mai importanta reducere de cost fata de valorile de la anunţul lansării emisiunii;

A doua cea mai mare cerere (după tranzacţia din luna mai, anul curent) înregistrată vreodată la o emisiune denominată în euro din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar şi la închiderea tranzacţiei, când nivelul cererii s-a menţinut la un nivel record, de 11,6 miliarde euro.

„Cu toate că trecem printr-o perioadă extrem de dificilă, marcată de extinderea pandemiei COVID-19, prin succesul înregistrat de această ultimă tranzacţie din 2020, România a dovedit că se bucură în continuare de o încredere sporită din partea comunităţii internaţionale a investitorilor. Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanţare în creştere, rezultate din deficitul bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, dar şi pentru prefinanţarea nevoilor din anul 2021. Priorităţile actualului Guvern rămân combaterea efectelor sanitare şi sociale negative generate de criza coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi relansarea economică a României", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Valoarea totală a emisiunii este de 2,5 miliarde euro, cu o subscriere finală de 11,6 miliarde EUR, prin participarea unui număr de peste 650 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzacţii au fost încasate miercuri, 2 decembrie, anul curent.

Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1 miliard euro cu maturitatea de 9 ani, cu un randament de 1.468% şi o rată de dobândă de 1.375% pe an şi 1,5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,650% şi o rată de dobândă de 2,625% pe an.

Strategia de execuţie a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri masive pentru cele două tranşe. Faţă de valorile cu care au fost lansate iniţial în piaţă cele două tranşe, de 210 puncte de bază peste cotaţia de referinţă Mid-Swap pentru maturitatea de 9 ani şi randamentul de 3,00% pentru maturitatea de 20 ani, costurile au fost reduse cu 35 puncte de bază pentru fiecare tranşă, obţinându-se în final prime negative de emisiune de 5 puncte de bază atât pentru maturitatea de 9 ani, cât şi pentru maturitatea de 20 ani.

Baza investiţională a tranzacţiei a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al tipurilor de investitori. În ambele tranşe se observă preponderenţa investitorilor de tip „real money”, respectiv fonduri de active administrate privat şi bănci comerciale şi participarea în proporţie de peste 50% a marilor investitori activi pe pieţele internaţionale de capital din SUA, Marea Britanie şi Germania în ambele tranşe.

În ceea ce priveşte distribuţia geografică a investitorilor, pentru maturitatea de 9 ani (cu scadenţă la 2 decembrie 2029), aceasta a fost următoarea: SUA 27%, Marea Britanie 19%, România 19%, Germania 9%, restul CEE 7%, Ţările Nordice 5%, Austria şi Elveţia 5%, Franţa 3%, Europa de Sud 3%, Benelux 2% şi Asia 1%. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuţia geografică a investitorilor a fost următoarea: Marea Britanie 43%, SUA 18%, România 11%, Germania 5%, Austria şi Elveţia 5%, Ţările Nordice 4%, Franţa 3%, restul CEE (exclusiv România) 3%, Europa de Sud 3%, Benelux 3%, Asia 1% şi restul regiunilor 1%.

Distribuţia pe categorii de investitori pentru maturitatea de 9 ani a fost preponderent către fonduri de active administrate privat, respectiv 67%, 22% către bănci comerciale şi private, 5% către fonduri de pensii şi companii de asigurări, 3% instituţiilor oficiale şi băncilor centrale, respectiv 3% fondurilor de investiţii. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuţia în funcţie de tipul investitorilor a fost următoarea: fonduri de active administrate privat 75%, fonduri de pensii şi companii de asigurări 9%, bănci comerciale şi private 7%, fonduri de investiţii 5%, instituţii oficiale şi bănci centrale 3%, alţii 1%.

Tranzacţia a fost intermediată de către Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG,  ING Bank N.V. , J.P. Morgan Securities plc şi UniCredit Bank AG.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările