Ministerul Finanţelor recunoaşte: creşterea pensiilor şi salariilor a adâncit şi mai mult deficitul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deficitul bugetar în primele cinci luni ale acestui an a ajuns la 7,2 miliarde lei

Execuţia bugetară publicată marţi de Ministerul Finanţelor Publice arată prăpastia în care se adânceşte, lună de lună, bugetul de stat: creşterea salariilor bugetarilor a majorat cheltuielile cu peste 25% în primele nouă luni din an, diferenţa dintre cheltuielile de anul trecut şi cele din acest an fiind de 12,8 milioane de lei; majorarea pensiilor a crescut cheltuielile de asistenţă socială cu 12,5%, diferenţa fiind de 8,48 milioane de lei.

Potrivit MFP, cheltuielile de personal sunt cu 25,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

O altă măsură care a dus la adâncirea deficitului bugetar este creşterea pensiilor. „Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 12,5%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1100 lei, de creşterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum şi majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie”, se arată în documentul MFP.

Ce alte cheltuieli au crescut

Execuţia bugetară arată şi o creştere a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu 9,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. „Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât şi la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi la bugetele instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii bugetare”, explică ministerul.

Subvenţiile sunt mai mari cu 6,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, menţinându-se la acelaşi nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,5%.

Dobânzile sunt cu 21,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând 1% din PIB, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 12,5%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1100 lei, de creşterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum şi majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie.

Deficitul bugetar a crescut cu 10 miliarde de lei într-un an

Execuţia bugetară trage un semnal de alarmă în privinţa creşterii cheltuielilor din acest an. Deşi procentul din PIB este mic, de numai 1,77%, deficitul bugetar pe primele nouă luni din an este de 16,8 miliarde de lei, cu aproape 10 miliarde de lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Conform datelor MFP, veniturile bugetului general consolidat au fost de 205 miliarde lei, reprezentând 21,7% din PIB, fiind cu 13,6% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. 

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 221,7 miliarde lei, cu 18,4% mai mari faţă  de aceeaşi perioadă din anul  precedent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite