GRAFIC Scumpa noastră ţară, România, este cam ieftină

GRAFIC Scumpa noastră ţară, România, este cam ieftină

Drept consolare că salariile din România sunt mici, românii pot măcar să se mulţumească cu faptul că şi preţurile sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de institutul european de statistică Eurostat.

Mai precis, românii aveau în 2018 cea mai ieftină mâncare din Uniunea Europeană, preţurile la alimente fiind cu 35% mai mici în România decât la media la nivelul blocului european. Polonia şi Bulgaria sunt mai scumpe la acest capitol decât ţara noastră, iar Danemarca, Luxemburg şi Austria sunt la polul opus, cu cele mai scumpe alimente din UE.

Un alt capitol la care suntem cea mai ieftină ţară din UE sunt activităţile recreative şi cultură, respectiv ziare, filme, concerte, pachete de servicii turistice, unde preţurile sunt cu 41,6% sub media europeană. Bulgaria şi Polonia sunt din nou mai scumpe decât România, în timp ce Danemarca şi Suedia au cele mai mari preţuri.

La băuturi alcoolice şi tutun, România este pe locul trei în Europa la preţuri mici, ele fiind cu 30,4% mai scăzute decât media UE. Ţara noastră a fost devansată de Bulgaria şi Ungaria.

În ceea ce priveşte restaurantele, cafenelele, barurile şi hotelurile, avem preţuri cu 47,6% mai mici decât în UE, aceste servicii fiind mai ieftine doar în Bulgaria.

Ţara noastră se situează pe locul doi la îmbrăcăminte şi încălţăminte ieftine, preţurile fiind cu 16,8% mai mici decât media UE, în timp ce procentul este de 22,2% în Bulgaria.

Selectaţi „România“ pe graficul de mai jos, apoi selectaţi produsele pentru care doriţi să comparaţi preţurile:

 

Costuri mici cu locuinţa                                                                                        

Costurile cu locuinţa sunt şi ele reduse. Lucruri precum chiriile, reparaţiile, alimentarea cu apă a locuinţei, electricitatea, gazul şi alţi combustibili pentru uz domestic sunt cu 61,2% mai ieftine decât în UE. Mai ieftine sunt doar în Bulgaria şi Polonia. 

Şi mobila şi covoarele costă mai puţin cu 30% decât în UE, preţuri mai mici fiind întâlnite doar în Bulgaria.

Transporturi şi comunicaţii ieftine

Să deţii un mijloc de transport personal este cel mai avantajos în Slovacia, unde costul de cumpărare a unei maşini, motociclete sau biciclete este cel mai mic din UE. România are al doilea cel mai mic cost, cu 81,8% sub media UE.

În ceea ce priveşte transportul în comun, şi aici preţurile sunt mici. România are al patrulea cel mai redus cost din UE, cu 55,2 sub media europeană pentru transportul cu trenul, cu autobuzul, cu o cursă aeriană internă sau alte tipuri de transport.

Comunicaţiile, precum serviciile poştale, echipamentul telefonic şi serviciile de telecomunicaţii, inclusiv conexiunea la internet, au al doilea cel mai scăzut preţ din UE, costurile din România fiind cu 49,2% mai mici decât media Uniunii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: