Euro a atins un nou record. Suciu, BNR: trebuie clarificată situaţia deficitului bugetar. Este mai complicată decât se putea anticipa

Euro a atins un nou record. Suciu, BNR: trebuie clarificată situaţia deficitului bugetar. Este mai complicată decât se putea anticipa

Leul s-a depreciat joi cu 0,34 bani (0,07%) faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană, cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4.7669 lei/euro. Acesta este cel mai mare nivel al monedei europene înregistrat vreodată în România.

Leul a mai atins o cotaţie minimă record în luna ianuarie a acestui an, respectiv pe 25 ianuarie, când cursul a fost de 4,7648 lei/euro. 

Oficialii BNR pun deprecierea leului în raport cu euro şi pe seama deficitului bugetar, „care se află într-o situaţie mai complicată decât se anticipa”, lucru anunţat, de altfel, chiar de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Alte motive care au dus la deprecierea leului sunt deficitul comercial, adică importuri mai mari decât exporturi, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

"Există în mod evident o presiune pe curs care vine din deficitul comercial. Am publicat recent noile date care arată o accentuare a deficitului comercial. Deci un necesar de valută pentru schimburile comerciale crescut. Să nu uităm că în această perioadă avem şi evenimente comerciale care aduc importuri suplimentare, apropo de Black Friday zilele acestea, cu volume foarte mari de tranzacţii anunţate cu bunuri din import. Acesta este o situaţie de fond care a dus la această evoluţie a cursului, care, în cifre absolute e totuşi marginală.

În plus, e necesară clarificarea situaţiei bugetare care pare mai complicată decât se anticipa", a spus Dan Suciu, citat de Agerpres.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: