Costuri ascunse ale cardurilor de cumpărături. Cum să foloseşti cardul de credit în avantajul tău
0Cardurile de credit sunt instrumente de plată care îţi pot fi de mare folos atunci când nu dispui de resurse financiare pentru o perioadă de timp, însă ele trebuie folosite cu responsabilitate şi gestionate cu mare atenţie pentru a-ţi aduce avantaje, şi nu dezavantaje. Iată câteva dintre costurile ascunse ale cardurilor de cumpărături.
Pentru a nu ajunge să plăteşti numai dobânzi şi comisioane, trebuie să respecţi câteva reguli clare în utilizarea cardului de cumpărături. Specialiştii Finzoom.ro arată care sunt aceste reguli. Aşadar, poţi să-ţi faci un card de credit pentru a avea un împrumut aprobat, o anumită sumă de bani la îndemână, pe care să o foloseşti doar în caz de urgenţă. Dacă nu foloseşti banii din creditul aprobat pe card, ai costuri doar cu comisioanele aferente emiterii şi administrării acestui card.
Dacă vei folosi însă suma pusă la dispoziţie pe cardul de credit, trebuie să ai în vedere mai mulţi factori.
Perioada de graţie. Este perioada în care nu plăteşti dobânda pentru banii folosiţi, asta în cazul în care îi rambursezi în totalitate în acest termen. Perioada de graţie se poate întinde, în funcţie de bancă, până la cel mult 60 de zile. Este foarte important să citeşti contractual de card de credit întrucât fiecare bancă stabileşte din ce dată a lunii începe şi se sfârşeşte perioada de graţie. Specialiştii Finzoom.ro oferă un exemplu: dacă ai o perioadă de graţie de 45 zile, valabilă de la data de 1 ale lunii până pe data de 15 a lunii viitoare, înseamna că, dacă faci cumpăraturi cu cardul în data de 30 a unei luni, ai perioada de gratie de doar 15 zile. Atenţie! Nu se acordă perioadă de graţie pentru retragerile de numerar de la bancomat, cid oar pentru plata cu cardul de cumpărături la comerciant.
Costuri ascunse ale cardurilor de cumpărături. Suma minimă de plată
Banii de pe cardul de cumpărături pot fi folosiţi oricând. Poţi plăti cu ei la comerciant, îi poţi retrage de la bancomat, apoi îi rambursezi a doua zi şi la câteva ore să-i retragi din nou. Numai că, foarte important, în fiecare lună, până la o dată fixă stabilită în contract, trebuie să plăteşti o sumă minimă: între 2% şi 10% din creditul utilizat.
Dacă vei plăti doar suma minimă, şi nu toată suma cheltuită de pe card, vei avea de achitat dobândă pentru suma datorată. Iar dobânzile sunt semnificativ mai mari decât cele de la creditele standard de consum. Pentru retragerile de numerar de la bancomat, dobânzile sunt şi mai mari. Dacă nu vei plăti nici măcar suma minimă, vei plăti dobânzi penalizatoare uriaşe.
Costuri ascunse ale cardurilor de cumpărături. Retragerea de numerar, o pagubă
Dacă alegi să retragi numerar de la bancomat de pe cardul de credit, vei pierde de trei ori: nu beneficiezide perioadă de graţie, plăteşti dobândă mai mare şi achiţi comision de retragere.