Bani europeni pentru o turbină eoliană plutitoare în Marea Neagră. Firma lui Comănescu, responsabilă cu fabricarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Grup Servicii Petroliere (GSP) a omului de afaceri Gabriel Comănescu se numără printre cei 16 parteneri europeni implicați în proiectul „BLOW”, care prevede instalarea unei turbine eoliene plutitoare în Marea Neagră. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană.

Acest proiect a fost inițiat la 1 ianuarie 2023. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Acest proiect a fost inițiat la 1 ianuarie 2023. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Conform FOCUSPRESS, proiectul se află sub atenta coordonare a Fundației Institutului de Cercetare Energetică din Catalonia. În plus, bugetul pentru „BLOW” este de 21.242.887.50 de euro, dintre care în jur de 15,5 milioane sunt subvenționate prin programul HORIZON. Astfel, din suma totală, Grup Servicii Petroliere va încasa 8.798.198.50 euro, iar responsabilul de proiect 547.781 euro. 

La momentul actual, parcurile eoliene offshore sunt fixate pe fundul mării și sunt amplasate la mică adâncime, sub 50 de metri. Din acest motiv, se vor realiza turbine eoliene plutitoare, care nu necesită ancorare pe fundul mării, astfel încât să fie instalate în ape mai adânci, precum Marea Neagră. Turbina va fi realizată pentru zonele în care viteza vântului este mică și medie. 

Un astfel de model de turbină de 5 MW va fi instalat în partea de vest a Mării Negre, respectiv în zona Varna, Bulgaria. În plus, turbina va fi echipată cu un rotor de mari dimensiuni, ceea ce înseamnă că poate produce o cantitate mai mare de energie în regiunile în care vântul suflă slab. 

„O sursă de energie curată”

Se urmărește atingerea unui cost mediu net al energiei electrice produse de 87 euro/MWh până în anul 2028 și de 50 euro/MWh după 2030. În plus, se vrea și o scădere cu 40% a impactului asupra mediului. 

Acest proiect a fost inițiat la 1 ianuarie 2023 și ar urma să fie dus la bun sfârșit până la data de 31 decembrie 2027. În cadrul „BLOW” va fi utilizat proiectul brevetat de turbină eoliană plutitoare offshore a firmei franceze Eolink. Construirea și instalarea turbinei de 5 MW ar trebui finalizate până în anul 2025. 

Turbina eoliană va fi legată la o platformă de gaz operată de Petroceltic, o firmă de petrol și gaze care își are sediul la Londra și care deține active în Bulgaria. În plus, eoliana va fi realizată în țara noastră de compania lui Gabriel Comănescu. 

Acestea fiind spuse, GSP va fi responsabilă de realizarea și de transportul eolienei. În acest proiect este implicată și Universitatea Maritimă din Constanța, care se va ocupa de montarea unor echipamente destinate supravegherii parametrilor de mediu și va beneficia de o finanțare de 421.875 de euro. 

Energia eoliană offshore este o sursă de energie curată, eficientă din punct de vedere al costurilor și scalabilă, iar energia eoliană offshore plutitoare este de așteptat să joace un rol-cheie în valorificarea potențialului vast al zonelor de mare adâncime”, se arată în comunicatul de presă al GSP. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite