Bancpost reduce dobânda la creditele în franci elveţieni cu 0,8 puncte procentuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancpost este cea de-a şaptea instituţie de credit care anunţă măsuri de sprijin pentru românii cu împrumuturi în franci elveţieni FOTO Adevărul
Bancpost este cea de-a şaptea instituţie de credit care anunţă măsuri de sprijin pentru românii cu împrumuturi în franci elveţieni FOTO Adevărul

Bancpost, care are în portofoliu aproape o treime din totalul creditelor în franci elveţieni înscrise în bilanţul băncilor, a anunţat că reduce cu 0,8 puncte procentuale dobânda pentru împrumuturile în această valută pentru a venit în sprijinul clienţilor afectaţi de creşterea puternică a cursului de schimb. Bancpost este cea de-a şaptea instituţie de credit care anunţă măsuri de sprijin pentru clienţii cu credite în franci.

„Bancpost reduce dobânda cu 0,80 puncte procentuale pentru toţi clienţii săi persoane fizice cu credite în franci elveţieni cu dobândă variabilă. Această măsură se va aplica începând din data de 29 ianuarie 2015 şi va fi valabilă până la următorul termen de revizuire a dobânzii, conform clauzelor stipulate în contractul fiecărui client“, se arată într-un comunicat al băncii. 

Reprezentanţii Bancpost arată că banca îi sprijină pe clienţii care întâmpină dificultăţi la plata ratelor şi prin soluţii individuale. „Bancpost va continua să ofere şi soluţii pe termen lung, bazate pe opţiunile şi nevoile fiecărui client. Aceste soluţii au început să fie oferite de bancă încă din 2009, iar în prezent includ restructurarea, conversia de monedă şi prelungirea perioadei de creditare“, se mai arată în comunicatul băncii. 

Scumpirea puternică a francului elveţian din ultimele două săptămâni, care i-a afectat direct pe românii care au contractat credite în această valută, a determinat şase bănci care au acordat astfel de finanţări să anunţe măsuri de sprijin pentru clienţii lor. 

Peste 75.000 de români figurează în bilanţul băncilor cu credite în franci elveţieni, aproape o treime (32%) se găsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Piraeus Bank, 11% la Raiffeisen Bank, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank. 

În cazul OTP Bank, datele nu sunt relevante, întrucât banca a externalizat aproape întreg portofoliul de credite în franci elveţieni către un vehicul special, înregistrat în Olanda. Pentru creditele externalizate, banca realizează în prezent doar serviciul de colectare a creanţelor, potrivit informaţiilor Mediafax.

OTP Bank este, de altfel, prima instituţie de credit care a anunţat la 16 ianuarie, a doua zi după explozia cursului francului, măsuri de sprijin pentru clienţii îndatoraţi în valuta exotică. Mai exact, banca va aplica reducerea marjei de dobândă cu 1,5 puncte pe o perioadă de trei luni, iar clienţii pot solicita această facilitate până la 27 februarie 2015, în unitatea în care au semnat iniţial contractul de credit.

Aceeaşi măsură a fost anunţată ulterior şi de Millennium Bank, instituţie preluată de OTP Bank. Şi în acest caz, clienţii trebuie să depună o solicitare scrisă până la 27 februarie, însă o pot face la orice agenţie a băncii. 

Raiffeisen resetează dobânda

Raiffeisen Bank a decis să reducă începând de vineri, 23 ianuarie, dobânda pentru clienţii instituţiei bancare cu credite în franci elveţieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale, ca măsură de sprijin în contextul aprecierii masive a monedei elveţiene. Operaţiunea de resetare a dobânzilor trebuia făcută abia la sfârşitul lunii iunie 2015, conform termenelor contractuale. Raiffeisen Bank are un portofoliu de 8.800 de clienţi cu expunere în franci elveţieni, iar toate creditele oferite sunt garantate cu proprietăţi imobiliare. 

Reprezentanţii Raiffeisen Bank precizează că oferă din 2012 şi soluţii individualizate pentru clienţii cu dificultăţi financiare care doresc conversia creditelor din franci elveţieni sau euro în lei.

Şi Banca Românească a anunţat luni că a decis să reducă dobânda pentru creditele în franci elveţieni cu aproximativ 0,8 puncte procentuale, prin aplicarea indicelui LIBOR la 3 luni valabil luni, 26 ianuarie, absorbind o parte din impactul negativ al aprecierii francului, reducerea aplicându-se până la următoarea actualizare a dobânzilor. 

Indicele LIBOR, luat în calcul la stabilirea dobânzii pentru creditele în franci elveţieni, alături de marja băncii, se plasează luni la -0,954% la termen de 3 luni. LIBOR (London Interbank Offered Rate) este rata de referinţă la calcularea dobânzilor interbancare pe piaţa londoneză. Reducerea se va aplica până la următoarea dată de actualizare a dobânzilor pe baza indicelui LIBOR, conform condiţiilor contractuale.

Volksbank fixează cursul la 3,8 lei/franc

Volksbank România a decis să menţină pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, pentru a ajuta clienţii care au credite în moneda elveţiană.

Oferta a intrat în vigoare de marţi, 20 ianuarie, şi se aplică tuturor clienţilor Volksbank cu împrumuturi active în franci elveţieni, fiind destinată în mod exclusiv plăţii a trei rate lunare şi a oricăror sume restante.

Piraeus Bank a anunţat săptămâna trecută că va propune soluţii individuale pentru clienţii care au credite în franci elveţieni, care să menţină ratele lunare aferente împrumuturilor la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014.  

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite