Băncile de locuinţe rămân blocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
programul a doua casa foto shutterstock

De doi ani, în Parlament este blocată situaţia băncilor de locuinţe, sistem cunoscut sub denumirea bauspar, şi, potrivit ultimului punct de vedere emis de Guvern, aşa va rămâne şi în continuare.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a trimis Camerei Deputaţilor un punct de vedere cu privire la modificarea legii băncilor pentru locuinţe, nemodificat faţă de cel prezentat în septembrie anul trecut de fostul prim-ministru Mihai Tudose. Executivul arată în continuare că clienţii celor două bănci pentru locuinţe (BCR şi Raiffeisen) care încheie contracte de economisire-creditare pot primi o primă de la stat de până la 25% pe an, maxim 250 de euro, doar dacă justifică utilizarea acestor bani în scopuri locative, scrie bancherul.ro.

Aşadar, modificarea legii bate în continuare pasul pe loc, astfel că cele două bănci pentru locuinţe nu-şi pot derula activitatea.

Conflictul dintre Curtea de Conturi şi cele două bănci pentru locuinţe de la noi a izbucnit în urmă cu circa doi ani. În 2015, Curtea de Conturi a dat publicităţii un raport încheiat în urma controalelor efectuate la BCR BpL şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Sesizarea comună a Curţii de Conturi indică un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei în cazul BCR BpL şi de circa 60 de milioane de lei - prejudiciul produs de RBL. Curtea de Conturi susţine, în raportul citat, că băncile pentru locuinţe au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal.

Curtea de Conturi a contestat faptul că nu este necesară utilizarea în scop locativ a unei prime date de stat, dacă clienţii economiseau minim 5 ani. Până atunci, oamenii au profitat de această primă ca de o dobândă avantajoasă şi, după ce economiseau şi primeau prima, scoteau banii şi îi foloseau în orice alt fel, dar nu pentru a construi sau cumpăra o locuinţă.

Instituţia de control apreciază că cele două bănci au solicitat în mod nelegal subvenţia reprezentând primă de la stat calculată în procent de 25%, inclusiv asupra comisionului de deschidere, raportul reclamând şi că băncile pentru locuinţe au încheiat contracte de economisire - creditare cu persoane care aveau vârsta mai mică de 18 şi, respectiv, mai mare de 65 de ani. Practica internaţională arată însă că şi un bunic sau strabunic în vârstă de 101 ani (caz real în Cehia) poate încheia un contract de economisire creditare pentru nepotul/strănepotul de 2-3 luni, contract care îl va ajuta pe acesta să îşi constituie măcar avansul pentru un credit ipotecar atunci când va avea nevoie.

Aşa cum arată studiile efectuate de cele două bănci, 78% dintre persoanele intervievate au folosit fondurile economisite şi prima de stat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit. Deşi nu au luat încă un credit pentru locuinţă, 78% dintre persoanele intervievate de IRSOP (clienţi ai băncilor de economisire-creditare) în cadrul unui sondaj au folosit fondurile economisite şi prima de stat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite