Banca Transilvania contestă în instanţă darea în plată în cazul unei executări silite şi va informa Biroul de Credit
0Banca Transilvania refuză să aplice darea în plată în cazul unei executări silite şi contestă în instanţă notificarea clientului, suspendând procedura de executare, dar fără a o anula, până la soluţionarea definitivă a constestaţiei, şi anunţă clientul că va raporta datele creditului, precum şi informaţiile cu caracter personal la Biroul de Credit, potrivit avocatului Adrian Cuculis.
„În urma notificării de dare în plată, Banca Transilvania a remis un document de unde reise în mod clar intenţia acesteia de a bloca procedura de executare silită, conform legii 77/2016, însă solicitarea principala de anulare a debitului rezidual, a fost respinsă, ba chiar mai mult banca ne-a anunţat că debitorul va fi notat în Biroul de Credit“, a afirmat duminică avocatul într-o postare pe site-ul său.
El a arătat că, astfel, BT este a doua bancă mare care va notifica la Biroul de Credit persoanele care vor apela la procedura de dare în plată.
BCR a fost prima instituţie de credit care a răspuns la o notificare de dare în plată cu trimiterea informaţiilor la Biroul de Credit, dacă împrumutul este închis prin dare în plată, informaţiile fiind stocate pe o perioadă de patru ani.
„Informaţia cu privire la înregistrare în Biroul de Credit S.A. a operaţiunii de închidere cint de credit prin darea în plată reprezintă o informaţie negativă (...) De asemenea, aceste informaţii vor fi raportate la centrala Riscurilor de Credit, administrată de către Banca Naţională a României“, i-a răspuns BCR unui client la notificarea trimisă.
În cazul în care un client al unei bănci a ajuns deja în situaţia de executare silită, creditul său şi informaţiile aferente acestuia au fost transmise anterior de către finanţator la Biroul de Credit.
Banca este obligată să raporteze aceste informaţii Biroului de Credit după 30 de zile de întârziere la plata ratelor. Odată aflat în evidenţa Biroului de Credit, un client are şanse foarte reduse sau deloc la accesarea unui nou împrumut în următorii patru ani.
Informaţiile din Biroul de Credit pot fi accesate de bănci, companii de asigurări, de leasing, dar şi de telecomunicaţii şi alte servicii.
Banca Transilvania mai transmite clientului că, dacă instanţa va aproba contestaţia depusă, va aplica dobânzile de întârziere şi penalizatoare la debitul restant, calculate ca şi cum suspendarea executării nu ar fi avut loc.
Avocatul Cuculis le recomandă celor care sunt refuzaţi de bancă la aplicarea legii dării în plată, în condiţiile în care instituţia de credit contestă notificarea, să o acţioneze în instanţă.
„Se poate deschide un proces prin care să obligaţi banca să se conformeze ştergerii debitului restant sau transferului de proprietate în mod forţat (pe instanţă costurile cu taxele sunt zero), doar dacă vă încadraţi în condiţiile legii“, a mai spus Cuculis.
Între timp, Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, prin care să scutească de plata impozitului pentru transferul de proprietate în cazul dării în plată doar prima operaţiune de dare în plată, chiar dacă împrumutul aferent este garantat cu mai multe proprietăţi.
Totodată, vor fi scutiţi de plata impozitului şi debitorii executaţi silit, iar cei care au apucat deja să plătească vor putea solicita recuperarea banilor.