Banca Mondială avertizează China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii instituţiei financiare internaţionale au cerut Beijingului să permită aprecierea monedei naţionale pentru a-şi micşora excedentul comercial. Raportul despre China al Băncii Mondiale arată că statul a făcut „progrese limitate“ în privinţa reorientării economiei de la exporturi către consum.

Politica monetară a Beijingului rămâne un punct-cheie în agenda discuţiilor la nivel înalt, mai ales în contextul apropierii Summitului G20, care va avea loc săptămâna viitoare la Seul, Coreea de Sud.

Acum, Banca Mondială a intervenit în dezbatere, avertizând China că excedentul comercial (diferenţa dintre exporturi şi importuri) continuă să crească, în ciuda promisiunilor făcute de autorităţile chineze de a-şi reorienta economia către consumul intern, informează „Financial Times".

„Războiul valutar"nu s-a încheiat

Practic, decizia băncii centrale de la Beijing de a menţine artificial un curs de schimb scăzut al monedei naţionale, yuanul, favorizează exporturile statului, sporindu-i competitivitatea pe pieţele internaţionale.

Această măsură a Chinei a forţat mai multe state să procedeze la fel, ceea ce a dus la izbucnirea unui „război valutar", după cum a afirmat Guido Mantega, ministrul de Finanţe al Braziliei, stat care a cumpărat masiv dolari (tranzacţiile ajungând la suma-record de un miliard de dolari pe zi) pentru a încetini ritmul de apreciere al monedei naţionale.

Oficialii Băncii Mondiale au mai menţionat în raport că Beijingul trebuie să pună pe lista priorităţilor o serie de reforme structurale în vederea reducerii surplusului comercial. „Reechilibrarea nu se va produce de la sine, ci va avea nevoie de o ajustare substanţială a politicii", se arată în document.

În cel de-al treilea trimestru al acestui an, excedentul comercial al Chinei s-a ridicat la o valoare de 65,6 miliarde de dolari, cu 26,5 miliarde de dolari mai mare decât cel înregistrat în perioada similară din 2009, potrivit „Businessweek".

Cele mai dure critici asupra politicii monetare a Chinei au venit din partea Statelor Unite ale Americii, care au elaborat chiar o iniţiativă legislativă pentru a taxa suplimentar importurile din statul asiatic.

China, creştere economică de 10% în 2010

De asemenea, BM şi-a majorat estimările privind creşterea economică a Chinei din 2010, prognozele fiind acum de 10%, cu 0,5 puncte procentuale mai mari decât cele anterioare.

„Un eşec în reechilibrarea tiparului de creştere economică a Chinei ar fi printre cele mai serioase riscuri pe termen mediu pentru China şi pentru economia mondială", potrivit raportului Băncii Mondiale. 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite