Banca Centrală a Rusiei încearcă stoparea deprecierei rublei prin majorarea dobânzii la 15%

0
Publicat:

Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 200 puncte de bază, la 15%, peste estimările analiştilor, ca răspuns la deprecierea rublei rusești şi la presiunile inflaţioniste.

bancnote rublă rusească de 2000
Rublă rusească

Actualele presiuni inflaţioniste au sporit semnificativ la un nivel care depăşeşte aşteptările Băncii Rusiei”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Din iulie, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 750 puncte de bază, după ce rubla s-a depreciat peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar, iar Kremlinul a cerut înăsprirea politicii monetare.

Majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters se aşteptau la o majorare mai redusă a dobânzii, la 14%.

Următoarea şedinţă de politică monetară este programată în 15 decembrie.

Rata inflaţiei ar urma să ajungă la 7% la finele anului, cu mult peste ţinta de 3% a Băncii Rusiei. Inflaţia de două cifre din 2022 a provocat probleme consumatorilor ruşi şi chiar dacă economia ar urma să revină pe creştere în acest an, după o contracţie de 2,1% a Produsului Intern Brut în 2022, perspectivele pe termen lung ale Rusiei sunt limitate, potrivit prognozelor Fondului Monetar Internaţional. 

Deși rubla este în scădere, Rusia se pregătește pentru lansarea monedei digitale

Mișcarea vine în timp ce Rusia se confruntă cu izolarea internațională din cauza războiului său din Ucraina, scrie Bloomberg. Legislația care aprobă crearea monedei digitale naționale va fi prezentată miercuri Camerei superioare a parlamentului Rusiei, Consiliul Federației. Dacă va fi aprobată și semnată de președintele Vladimir Putin, Banca Rusiei ar putea începe testarea rublei digitale încă de luna viitoare.

Mai mult de jumătate dintre băncile centrale ale lumii iau în considerare sau dezvoltă în prezent monede digitale, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI). Peste 20 de bănci centrale, inclusiv India, Japonia și China, lucrează la programe pilot pentru monedele digitale. Numai proiectul Chinei este testat de 260 de milioane de oameni și este aplicat în domenii precum transportul public și comerțul electronic. Creșterea monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC) oferă beneficii potențiale, cum ar fi extinderea accesului la serviciile bancare, îmbunătățirea eficienței plăților și reducerea costurilor de tranzacție.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite