Azerii de la SOCAR, gata să vină în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită deschiderii la Marea Neagră, rafinăriile din România au devenit extrem de interesante pentru ţările caspice cu rezerve bogate de petrol şi gaze, care vor să cucerească piaţa europeană. Compania naţională de petrol şi gaze din Azerbaidjan, SOCAR, intenţionează să preia o rafinărie în Europa. Aceasta ar putea fi Arpechim.

Poziţia geostrategică a României la poarta de intrare a hidrocarburilor din Est în Europa a atras pe piaţa locală companii din zona caspică, interesate de a fi cât mai aproape de consumatorii vestici şi de a cuceri poziţii strategice pe această rută.

După ce compania kazahă KazMunaiGaz şi-a adjudecat rafinăria Petromidia de la Marea Neagră, un alt gigant caspic, SOCAR - societatea naţională de petrol şi gaze din Azerbaidjan - vrea să preia, la rândul său, o astfel de capacitate. „SOCAR este interesată să aibă procesare proprie în Europa, deoarece produce şi exportă petrol", a declarat, pentru „Adevărul", reprezentantul companiei în România, Hamza Karimov.

Strategia companiei în această parte a Europei o apropie mai mult de rafinăria Arpechim, deţinută de Petrom, întrucât divizia acesteia de petrochimie, alături de Oltchim, poate deveni un competitor puternic pentru combinatul de profil Petchim, deţinut de SOCAR în Turcia.

Referitor la posibila preluare a Arpechim, „dacă am primi o propunere profitabilă de la rafinăriile locale, am analiza propunerea", a precizat Karimov. Întrebat dacă societatea pe care o reprezintă este interesată inclusiv de preluarea Oltchim, pentru a avea afaceri integrate în petrochimie, Karimov a arătat că „în viitor suntem interesaţi să avem o colaborare cu Oltchim, pentru a fi parteneri, şi nu concurenţi".

Mai mult, planurile azerilor în România vizează şi colaborarea cu companii locale pentru distribuţia de carburanţi. „S-au discutat anumite proiecte cu companiile locale, dar până în acest moment nu s-a concluzionat nici o discuţie", a adăugat Karimov.

Planuri îngheţate de doi ani

SOCAR a început prospectarea pieţei din România încă din anul 2007, când şi-a deschis un birou la Bucureşti, iar oficialii companiei spuneau că urmăresc să cumpere Oltchim şi petrochimia de la Arpechim. Aceste proiecte au fost însă amânate, întrucât SOCAR şi-a concentrat atenţia pe investiţiile din Turcia.

Rafinăria Arpechim nu a fost considerată activ de bază al Petrom, prin urmare OMV, acţionarul majoritar, putea să o vândă oricând. Nu a făcut-o, dar nici nu a investit prea mult în modernizarea sa, iar analiştii s-au aşteptat în orice moment să o scoată la vânzare, deşi OMV nu a avansat niciodată această posibilitate.

Partener în Nabucco

În ceea ce priveşte gazele naturale, Azerbaidjanul reprezintă pentru România principalul partener în discuţiile privind livrările de gaze pentru viitoarea conductă Nabucco.

Oficialii români anunţau, în octombrie, că România este singura ţară care are promisiuni din partea unui stat caspic, respectiv Azerbaidjan, pentru livrarea a peste şapte miliarde de metri cubi, cu condiţia ca Nabucco să fie prima conductă realizată pe relaţia cu Europa.

„Relaţiile politice între România şi Azerbaidjan sunt la cel mai înalt nivel. Azerbaidjan a simţit întotdeauna sprijinul României la instituţiile europene.(...) România are poziţia strategică pentru Azerbaidjan în transportul resurselor energetice din Marea Caspică în piaţa europeană", a mai arătat Karimov.

Căi de acces

Potrivit lui Karimov, Azerbaidjanul dispune de trei conducte de petrol pentru exportul ţiţeiului, două la Marea Neagră şi una la Mediterană, şi o cale ferată Batumi-Marea Neagră. Totodată, statul caspic utilizează gazoductul South Caucasian Pipeline, de la Baku la Erzurum (Turcia), cu o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi pe an, care reprezintă un potenţial de alimentare a viitoarei conducte Nabucco.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite