Autostrada Târgu Mureş - Iaşi, la un pas de a fi abandonată. Guvernul ia în calcul un alt traseu
0
Guvernul ia în calcul să renunţe la autostrada Târgu Mureş - Iaşi, deoarece ar fi foarte scumpă, luând în considerare o altă variantă de traseu pentru a uni Moldova de Transilvania, pe ruta alternativă Braşov-Bacău.
„Sabotajul PSD la adresa autostrăzii A8 Tg. Mureş-Iaşi continuă. Ultimul episod este un pseudo-studiu comandat de ministrul Şova care să arate că A8 nu e rentabilă, prin promovarea rutei alternative Braşov-Bacău”, scrie deputatul USR Cătălin Drulă, pe Facebook.
Acelaşi lucru îl susţine şi vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu, care afirmă, citând surse din Ministerul Transporturilor, că Guvernul Dragnea - Dăncilă ia în calcul să renunţe la autostrada Iaşi - Târgu Mureş, în favoarea unei alte variante de autostradă.
„La nici două săptămâni de la momentul în care parlamentarii PNL au pus pe ordinea de zi la Comisia de Transporturi proiectul de lege privind construcţia Autostrăzii Unirii şi au reuşit adoptarea acestuia în unanimitate, observ că majoritatea PSD-ALDE nu a făcut altceva decât să încerce să păcălească presa. Potrivit unor informaţii din interiorul Ministerului Transporturilor, Guvernul Dragnea- Dăncilă ia în calcul să renunţe la autostrada Iaşi-Târgu Mureş, în favoarea unei alte variante de autostradă. Asistăm la o nouă bătaie de joc la adresa cetăţenilor din Moldova şi la o nouă dovadă de iresponsabilitate şi incompetenţă din partea Guvernului, în condiţiile în care Autostrada Iaşi-Târgu Mureş a fost inclusă în Master Planul de Transport adoptat în urmă cu doi ani şi a fost promisă de PSD locuitorilor Moldovei în campanie electorală, dar nimic nu s-a concretizat”, a declarat Laurenţiu Leoreanu, duminică, într-un comunicat de presă.
Legătură între Moldova şi Transilvania pe rută alternativă
La nivelul Ministerului Transporturilor s-a pornit o analiză vizavi de posibilităţile de a asigura o legătura a Moldovei cu Transilvania pe rute alternative, a declarat recent Cătălin Costache, Director General la Direcţia Generală Organismul Intermediar – Direcţia Accesare Fonduri din cadrul Ministerului Transporturilor, potrivit Hotnews.
„Practic, natural, sunt trei legături cu Moldova - pe la Vatra Dornei, pe la Bicaz şi pe la Oituz (pe unde ar urma să treacă A13 Braşov – Bacău, n.r.). Toate cele trei sunt în analiză la momentul acesta şi, fără să sar la o concluzie, un raport va fi prezentat public vizavi de alternative pentru a finanţa legătura cu Moldova”, a spus Costache, potrivit sursei citate.
Oficialul MT a precizat că fondurile europene nu sunt suficiente pentru a finanţa autostrada Târgu Mureş - Iaşi, nici măcar în viitorul exerciţiu bugetar. „Vorbim de o secţiune de autostradă între Târgu Mureş, Iaşi şi Ungheni, la granţia cu Republica Moldova, estimată la aproximativ 9 miliarde de euro, din care grosul, aproape 7 miliarde de euro, este în zona muntoasă, între Târgu Mureş şi Târgu Neamţ. Proiectul este prins în portofoliul extins al POIM. Într-adevăr studiul de fezabilitate poate fi finanţat şi ministerul poate depune o cerere de finanţare pentru revizuirea SF-ului, să fie foarte solid, cu studiile tehnice, de trafic, economice (...) Totuşi, când vorbim de 7 miliarde de euro nici măcar o nouă perioadă de programare nu ar fi suficientă să acopere legătura Târgu Mureş - Târgu Neamţ”, a adăugat el.
Schimbarea se bate cap în cap cu proiectele actuale iniţiate şi cu Master Planul de Transport
În timp ce Guvernul ia în considerare să renunţe la autostrada Târgu Mureş - Iaşi şi caută o rută alternativă, în Parlament este în curs de adoptare o lege specială pentru privind aprobarea acestei investiţii, iar în Master Planul de Transport această autostradă este considerată o prioritate.
În urmă cu o săptămână, proiectul de lege privind aprobarea investiţiei Autostrada Târgu Mureş - Iaşi a primit raport favorabil în Comisia de Transporturi a Camerei Deputaţilor.
De asemenea, modificarea va fi practic prima schimbare majoră a Master Planului General de Transport realizat în perioada 2013-2015 şi aprobat în 2016, documentul de căpătâi pentru infrastructura României şi care ar trebui să asigure o predictibilitate în timp pentru implementarea proiectelor. MPGT a fost o condiţie cerută de Comisia Europeană pentru ca România să poată beneficia de fonduri europene din exerciţiul financiar european 2014-2020 şi după, potrivit Hotnews.
Comisia de Prognoză lucrează la implementarea prin PPP a jumătate din autostradă
Între timp, autostrada care ar trebui să unească Transilvania de Moldova a ajuns la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), care, în momentul de faţă lucrează la studiul de fundamentare, pentru implementarea prin parteneriat public-privat (PPP). Cu toate acestea, Prognoza se va ocupa numai de jumătate din proiect, respectiv doar de secţiunea de la câmpie, Târgu Neamţ – Iaşi, precum şi de podul care ne va uni cu Republica Moldova de la Ungheni. Cealaltă jumătate, cea grea, prin munţi, este momentan în aer.
Cu toate acestea, Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei de Prognoză, a declarat pentru „Adevărul“ că în momentul de faţă instituţia lucrează la elaborarea studiului de fundamentare numai pentru porţiunea Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, inclusiv podul de la Ungheni. „Târgu Mureş – Târgu Neamţ a rămas la ministrul Transporturilor. Nu ştiu nimic...“, ne-a declarat Ion Ghizdeanu.