Atestatul de producător agricol, valabil 5 ani începând cu 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii (MADR) a elaborat un proiect de ordin care modifică actul normativ din 2014 privind eliberarea atestatului de producător agricol, prelungind perioada de valabilitate a acestuia de la 1 la 5 ani.

În ordinul pentru modificarea Legii pieţelor din 2014 se stipulează că  „atestatul de producător este valabil cinci ani de la data emiterii” 

„Atestatul de producător conţine cinci file, câte o filă distinctă pentru fiecare an, se completează anual cu datele din registrul agricol şi se vizează prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii primarului comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti, după caz. Filele distincte trebuie să se încadreze în perioada de valabilitate aate statului de producător „, se mai arată în documentul citat.

În 2014, Legea pieţelor prevedea că spaţiile din pieţe destinate exclusiv producătorilor agricoli persoane fizice deţinătoare ale unui atestat de producător şi ale unui carnet de comercializare trebuie să fie de cel puţin 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente şi să respecte cerinţele legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Certificatele de producător au fost înlocuite în 2014 cu atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor. 

Atestatul de producător reprezintă documentul care confirmă persoanei fizice care desfăşoară o activitate economică în sectorul agricol calitatea de producător agricol, în timp ce carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol reprezintă documentul utilizat de persoana fizică care deţine atestat de producător, precum şi de soţul/soţia, rude/afini de gradul I, după caz, pentru exercitarea actului de co­merţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul, a produselor agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie.

Ambele documente se emit de primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-şi valorifice produsele obţinute în ferma /gospodăria proprie.

Atestatul de producător se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesio­nale/patronale/sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel judeţean/regional/naţional, care se înregistrează în acest scop la primării.

Valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial, prin aplicarea ştampilei şi semnăturii primarului comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti, după caz. 

Atestatul de producător şi Avizul entităţilor menţionate elimină posibilitatea substituirii calităţii de producători agricoli a solicitanţilor care nu deţin această calitate.   

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite