Arhitectura viitorului: top 10 clădiri faimoase ce vor fi inaugurate în 2023
0Întârzierile provocate de pandemia de Covid-19 se fac încă resimțite, dar anul 2023 promite să fie unul în care se vor inaugura noi clădiri remarcabile, scrie CNN.

Dar 2023 promite totuși să fie un an de noi deschideri remarcabile, fie că este vorba de al doilea cel mai înalt turn din lume sau de un complex religios interconfesional din Abu Dhabi.
Iată 10 dintre proiectele de arhitectură care vor modela lumea în 2023:
Biblioteca Națională a Israelului, Ierusalim

După ce și-a depășit casa de multă vreme, Biblioteca Națională a Israelului - și arhiva sa vastă de cărți, manuscrise și fotografii - se mută într-o clădire nou-nouță de lângă parlamentul țării, Knesset.
„Case care pot salva lumea”: Aceste case oferă un plan pentru un viitor mai verde
Volumul superior distinctiv al clădirii seamănă cu un bloc uriaș de piatră sculptată, cu calcar local amestecat în ciment ca un semn din cap către paleta de culori istorică a Ierusalimului. În interior, în jurul sălii de lectură de 50.500 de metri pătrați sunt configurate facilități, inclusiv un auditoriu, un centru de tineret și diverse spații expoziționale.
Designul firmei de arhitectură elvețiană Herzog & de Meuron este menit să reflecte valorile instituției de deschidere și accesibilitate, de la un luminator circular înalt până la vitrinele de la nivelul solului, care fac obiectele din colecția bibliotecii vizibile pentru trecători.
Nordø, Copenhaga, Danemarca

Nordø Credit: Rasmus Hjortshøj
Copenhaga a fost desemnată Capitala Mondială a Arhitecturii de către UNESCO pentru 2023, iar capitala daneză este plină de exemple de design durabil.
Spre exemplu, reamenajarea în curs a odinioară industrială Nordhavn (sau portul de nord) într-un cartier „inteligent” prietenos cu pietonii, complet cu surse de energie verde și o legătură „super bikeway” către centrul orașului. În ultimii ani, silozurile abandonate de cereale și ciment au fost transformate în birouri și blocuri de apartamente, în timp ce un campus extins al Națiunilor Unite, UN City, s-a deschis acolo în 2013.
Cea mai recentă creație a companiei daneze de arhitectură Henning Larsen în cartier, Nordø, este emblematică pentru transformarea care are loc. Cu o fațadă din cărămidă roșie care onorează trecutul industrial al șantierului, grădini publice mari și o terasă pe acoperiș, dezvoltarea de 115 case promite rezidenților o „oază de insulă” cu acces ușor la colecția tot mai mare de restaurante și spații publice din cartier.
Centrul Cultural Lola Mora, San Salvador de Jujuy, Argentina

Centrul Cultural Lola Mora Credit: Pelli Clarke & Partners
Regretatul arhitect argentinian César Pelli este cel mai bine cunoscut pentru zgârie-nori emblematici precum Turnurile Petronas din Kuala Lumpur și Centrul Financiar Mondial din New York, dar primul proiect nou al firmei sale în America de Sud din 2018 este o activitate cu totul mai umilă.
Amplasat într-o pădure cu vedere la orașul San Salvador de Jujuy, nord-vestul Argentinei, Centrul Cultural Lola Mora este dedicat sculptorului său omonim, una dintre pionierele artistelor de la începutul secolului al XX-lea. Pe lângă o selecție a lucrărilor sale, instituția va găzdui un centru de interpretare, un restaurant, o bibliotecă și un atelier pentru artiștii în vizită.
Clădirea, a cărei formă a fost inspirată de dalta unui sculptor, este descrisă de arhitecții Pelli Clarke & Partners ca fiind „energie net-zero”, deși poate merge mai departe: cu ajutorul turbinelor eoliene la fața locului și al producției de energie solară, se preconizează că centrul va genera cu 20% mai multă energie decât consumă.
Casa familiei Abrahamic, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Casa familiei Abrahamic Credit: Adjaye Associates
Aproape 80% din populația Emiratelor Arabe Unite este musulmană, dar la noul complex interconfesional din Abu Dhabi cele trei religii avraamice (islam, creștinism și iudaism) sunt de statură egală. Ocupând trei forme cubice de dimensiuni identice pe un pavilion pentru vizitatori „secular”, moscheea, sinagoga și biserica proiectului se află într-o armonie estetică.
Firma arhitectului ghanez-britanic David Adjaye, Adjaye Associates, a declarat că a avut în vedere aspectele comune ale credințelor în designul său, deși fiecare dintre cele trei clădiri principale are o orientare diferită pe amplasament.
Pe lângă faptul că oferă lăcașuri de cult, complexul este destinat să încurajeze dialogul și schimbul cultural. În acest scop, un al patrulea spațiu – un centru educațional – va fi undeva „pentru ca toți oamenii de bunăvoință să se reunească ca una”, au spus arhitecții.
Merdeka 118, Kuala Lumpur, Malaezia

Merdeka 118 Credit: PNB Merdeka Ventures Sdn. Bhd.
Aflat la peste 2.227 de picioare deasupra capitalei Malaeziei, Kuala Lumpur, Merdeka 118 este acum a doua cea mai înaltă clădire din lume în spatele Burj Khalifa din Dubai. Este, de asemenea, unul dintre cei patru așa-numiți zgârie-nori „mega înalți” – un termen folosit pentru a descrie turnuri care măsoară peste 600 de metri sau 1.969 de picioare – din lume.
Când clădirea a ajuns la capăt anul trecut, prim-ministrul de atunci Ismail Sabri a comparat designul cu imaginea fostului lider Tunku Abdul Rahman, ridicând mâna în aer, când a anunțat independența țării pe stadionul vecin Merdeka, în 1957. Firma australiană de arhitectură din spatele proiectul, Fender Katsalidis, spune între timp că planurile triunghiulare de sticlă de pe fațada clădirii au fost inspirate de modele găsite în artele și meșteșugurile malaeziene.
Pregătită să fie finalizată în a doua jumătate a anului 2023, clădirea (și mall-ul întins de la baza sa) promite aproximativ 1 milion de metri pătrați de spațiu comercial, precum și un teatru de 1.000 de locuri, birouri, un hotel și cea mai înaltă punte de observație din Asia de Sud-Est.
Destinația Crenshaw, LA, SUA

Destinație Crenshaw Credit: Perkins&Will
Când o nouă porțiune a liniei K a metroului LA a amenințat că va tăia bulevardul Crenshaw în două, localnicii din cartierul istoric Black au văzut o oportunitate de a face eforturi pentru o nouă infrastructură într-o zonă care a suferit de mult timp din cauza investițiilor insuficiente. Inițiativa public-privată de 100 de milioane de dolari rezultată, Destination Crenshaw, speră să facă exact ceea ce sugerează numele său: să facă din districtul Crenshaw o destinație în sine, nu doar o arteră.
Coridorul cultural de 1,3 mile va cuprinde alei pietonale, zece parcuri publice noi, mobilier stradal și peste 100 de lucrări de artă care vor pune în valoare arta și cultura neagră. Printre picturi murale, statui și instalații permanente se va afla reimaginarea unei statui confederate de către artistul afro-american Kehinde Wiley.
Nu toate vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023, dar câteva componente majore – inclusiv cea mai mare dintre zonele amenajate, Parcul Sankofa și patru parcuri „de buzunar” – sunt de așteptat să fie deschise până în toamnă.
Prima clădire AMRF, Sydney, Australia

Credit pentru prima clădire AMRF: Hassell
O transformare urbană majoră este în curs de desfășurare în Sydney, unde se construiește o incintă imensă pentru a deservi - și a beneficia de - noul aeroport internațional al orașului. Oficialii speră că districtul, numit Aerotropolisul de Vest Sydney, poate deveni un centru economic pentru știință, tehnologie și industriile creative, creând peste 100.000 de noi locuri de muncă în următoarele trei decenii.
Având în vedere că aeroportul nu se va deschide până în 2026, este un drum lung de parcurs. Dar fiecare oraș nou începe cu o singură clădire.
Prima structură a Aerotropolisului – denumită în mod corespunzător Prima clădire a Facilității de cercetare în producție avansată (AMRF) – este programată să se finalizeze la sfârșitul anului 2023, acționând ca un centru de vizitatori și un centru pentru dezvoltarea mai largă. Construit din module de lemn prefabricate și inspirat de mișcarea apei, designul plin de lumină a fost supravegheat de firma de arhitectură Hassell, în colaborare cu Western Parkland City Authority și designerul indigen Danièle Hromek din Djinjama, o practică de cercetare și design cultural a Primelor Națiuni.
Aeroportul Internațional Kempegowda, Bengaluru, India

Aeroportul Internațional Kempegowda Credit: SOM/ATCHAIN
Cel de-al treilea oraș ca populație din India, Bengaluru, va saluta extinderea aeroportului, de mult așteptată, terminalul 2 al Kempegowda International, cu o suprafață de 2,7 milioane de metri pătrați, intră în funcțiune la începutul anului viitor. Proiectul va crește capacitatea anuală de vizitatori a aeroportului cu aproximativ 25 de milioane, ajungând în cele din urmă la 40 de milioane după finalizarea celei de-a doua etape.
Aeroporturile verzi precum Changi din Singapore au ridicat așteptări cu privire la modul în care pot arăta și simți clădirile terminalelor. Și firma de arhitectură Skidmore, Owings & Merrill a adoptat o abordare similară inspirată din natură, pe care a numit-o „terminal într-o grădină” - o serie de clădiri interconectate unite prin spații amenajate și populate cu plante, pavilioane îmbrăcate cu bambus, cascade interioare și ratan. mobilier.
Marele Muzeu Egiptean, Giza, Egipt

Marele Muzeu Egiptean Credit: Mohamed El-Shahed/AFP/Getty Images
Costând peste 1 miliard de dolari și găzduind unele dintre cele mai prețioase obiecte ale istoriei omenirii, mult așteptatul Muzeu Egiptean a fost afectat de întârzieri de la anunțarea unui concurs de design în 2002. A fost chiar – optimist, poate – inclus în această listă aproximativ cinci. cu ani în urmă.
„Convingerile mele nu s-au schimbat”: de la locuințe sociale la zgârie-nori, arhitectul Moshe Safdie este încă un idealist
Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt nu a răspuns solicitării repetate a CNN de confirmare că 2023 va fi, în sfârșit, anul în care muzeul își va deschide porțile, deși există o mulțime de semne promițătoare (nu în ultimul rând anunțul unui concert major acolo în ianuarie).
Proiectată de Heneghan Peng Architects din Dublin, structura de 5,2 milioane de metri pătrați are spații de expoziție, un centru de conservare și un atrium suficient de înalt pentru a găzdui o statuie enormă a lui Ramses II (cu spațiu liber de rezervă). Formele triunghiulare domină fațada cu fața de sticlă și curg în întreaga clădire, un motiv care face semn cu capul către Piramidele învecinate din Giza.