ArcelorMittal vrea ajutoare: Industria siderugică are nevoie de fonduri europene şi scheme de compensare a costurilor cu dioxidul de carbon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria energo-intensivă din România, precum cea siderurgică, are nevoie de fonduri europene şi ajutor de stat pentru a se evita închiderea unor unităţi de producţie, a declarat Ionel Bors, directorul ArcelorMittal România, citat de Mediafax.

„Pentru a evita închiderea unei părţi semnificative din industria energo-intensivă din România şi pentru a-i asigura viitorul, menţinerea competitivităţii costurilor cu energia rămâne o prioritate: costuri cu electricitatea şi gazul natural care să fie sustenabile, previzibile şi accesibile, pentru asigurarea unei concurenţe corecte pe piaţa internaţională. Există soluţii (...) şi trebuie să vizeze toate costurile cu energia“, a afirmat Borş într-o conferinţă pe tema eficienţei energetice în industria energointensivă.

Potrivit lui Borş, în industria siderurgică nu sunt accesibile în situaţia actuală cele mai noi şi performante tehnologii pentru reducerea consumului de energie şi a impactului asupra mediului, acestea fiind costisitoare.

Ajutoarele de stat pentru industria siderurgică sunt interzise însă prin legislaţia comunitară.

Borş a menţionat printre posibilele modalităţi de sprijin pentru realizarea acestor investiţii accesul la fonduri europene, care ar trebui permis pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi de mediu, stabilirea unei scheme care să asigure compensarea indirectă a CO2 şi ajutoarele de stat.

Borş a adăugat că între 2012 şi 2015 ArcelorMittal derulează un proiect de investiţii de peste 150 milioane de euro pentru reducerea consumului de energie şi a impactului asupra mediului.

Totuşi, chiar dacă prin aceste investiţii compania a redus cu peste 80% decalajul faţă de cele mai bune combinate din Europa, creşterea eficienţei energetice nu a compensat majorarea exponenţială a costurilor cu energia din ultimii ani.

Potrivit lui Borş, compania a investit în România între 2009 şi 2013 mai mult de 200 de milioane de euro, în condiţiile în care a înregistrat pierderi.

Electricitatea şi gazul natural reprezintă 70% din consumul total de energie al ArcelorMittal România. În perioada de după criza economică, producţia de oţel a companiei a scăzut de la 4 milioane la 2 milioane de tone.

Grupul ArcelorMittal deţine în România patru unităţi de producţie, la Galaţi, Hunedoara, Iaşi şi Roman. ArcelorMittal exportă peste 70% din producţia din România.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite