Antreprenorii români nu îşi verifică constant partenerii de business. Care sunt companiile cu cele mai multe plăţi restante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

KeysFin, unul dintre furnizorii de soluţii de business information din România, a lansat o actualizare a aplicaţiei de mobil KeysFinder, dedicată antreprenorilor si angajaţilor români, adaugând un modul de monitorizare a companiilor.

Potrivit reprezentanţilor companiei, astfel utilizatorii vor primi alerte pentru firmele selectate şi vor avea la îndemână informaţii cheie despre incidentele de plată, datoriile către stat sau alte probleme financiare sau legale ale partenerilor lor.

„Am lansat aplicaţia KeysFinder acum un an, iar popularitatea acesteia în rândul clienţilor noştri ne-a determinat să adăugăm funcţionalităţi noi, care să reprezinte un real ajutor pentru antreprenorii şi managerii care au nevoie să se orienteze rapid într-un mediu de business atipic, aflat în continuă schimbare.

Totuşi, analizând piaţa, ne-am dat seama că există un segment important de firme, mai ales cele din categoria firmelor mici şi a microîntreprinderilor, care nu îşi verifică partenerii de business constant sau poate chiar deloc, deşi această verificarear trebui sa devină o regulă, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

Conform sursei citate, peste 70% din antreprenorii locali îşi verifică partenerii de business la 6 luni sau chiar mai rar de atât, iar, atunci când o fac, cei mai mulţi nu cunosc care sunt informaţiile cheie prin care pot identifica din timp potenţialele probleme. 

Aceştia iau în considerare datele disponibile online, fără o analiză amănunţită, limitându-se de cele mai multe ori la o simplă căutare pe Google şi la informaţii de bază (cum ar fi cifra de afaceri şi evoluţia ei, rezultatul net, numărul de angajaţi), potrivit unui studiu KeysFin, unul din principalii jucători de pe piaţa locală de business information. 

Antreprenorii români, mai atenţi ca înainte de pandemie, dar încă nu suficient de informaţi

Sursa citată menţionează că, deşi antreprenorii români nu îşi verifică constant partenerii de business, criza fluxurilor de numerar generată de pandemia COVID-19 i-a determinat pe tot mai mulţi dintre aceştia să acorde o atenţie mai mare comportamentului financiar al clienţilor şi furnizorilor.

Astfel, dacă la începutul pandemiei putini antreprenori români făceau astfel de verificări, în special in situaţia încheierii unui nou parteneriat comercial, după un an plin de provocări, antreprenorii au devenit mai prudenţi, astfel că 50% dintre aceştia verifică incidentele de plată, procesele sau statusul privind insolvenţa ale clienţilor lor, măcar o dată la 2 luni.

„Aplicaţia KeysFinder oferă accesul rapid la informaţii cheie precum o serie de indicatori de solvabilitate, lichiditate, profitabilitate sau detalii despre proceduri de insolvenţă şi dosare în justiţie, care vin în completarea datelor cu caracter general despre entităţile economice din România. Utilizatorii pot seta alerte pentru a identifica dosarele şi procedurile de insolvenţă în timp util, pentru a primi notificări referitoare la incidentele de plată, datoriile către ANAF sau modificările de status plătitor/neplătitor TVA, TVA la încasare, precum şi pentru a afla despre procesele comerciale ale partenerilor lor de business.”, transmit reprezentanţii KeysFin.

Aproximativ 763 mii de companii nefinanciare şi-au raportat rezultatele financiare la 2019, dintre care 704 mii erau microîntreprinderi. Chiar dacă numărul microîntreprinderilor nefinanciare a crescut faţă de 2018 când existau 676 mii, ponderea acestora în total s-a menţinut la 92% şi aproape 25% dintre acestea (189 mii) au avut cifra de afaceri din 2019 egală cu zero.

Potrivit KeysFin, microîntreprinderile reprezintă categoria de companii care înregistrează cele mai multe plăţi restante, însumând 43% din total, în timp ce companiile mari şi cele mici au avut fiecare câte 20% din total iar companiile medii au înregistrat doar 17% din totalul plăţilor restante în 2019, potrivit studiului anual KeysFin „Condiţiile de business din România“.

„România nu are avantajul de a fi o ţară cu cultură antreprenorială îndelungată (în Marea Britanie, antreprenoriatul modern a început odată cu Revoluţia Industrială, acum 300 ani), iar antreprenorii nu ştiu de cele mai multe ori unde să caute răspunsuri şi analize sau statistici financiare pentru industriadin care fac parte.”, precizează reprezentanţii KeysFin.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite