Viktor Orban, despre sancțiunile împotriva Rusiei: Europa s-a împușcat singură în picior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina, a declarat luni prim-ministrul Viktor Orban, criticând aspru sancțiunile Uniunii Europene impuse Rusiei, a căror direcție „s-a inversat”, ducând la creșterea prețurilor la energie, relatează Reuters.

Viktor Orban: Europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi FOTO AFP
Viktor Orban: Europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi FOTO AFP

Orban, aflat de mult timp în dezacord cu UE din cauza unora dintre politicile sale considerate la Bruxelles ca fiind antidemocratice, a cerut o încetare a focului pentru a pune capăt războiului și a spus că sancțiunile împotriva Rusiei lovesc economia Europei.

Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, se confruntă acum cu o inflație crescândă, scăderea încrederii consumatorilor și perspectiva unei recesiuni anul viitor.

El a spus parlamentului ungar că nu este surprinzător faptul că guvernele cad în Europa, referindu-se la alegerile italiene de duminică, în urma cărora Giorgia Meloni pare să conducă cel mai de dreapta guvern al Italiei de după al Doilea Război Mondial.

Putem spune cu siguranță că, ca urmare a sancțiunilor, europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi”, a spus Orban. „Această armă s-a întors, cu sancțiunile cu care Europa s-a împușcat singură în picior”.

Așteptăm un răspuns, întreaga Europă așteaptă un răspuns de la Bruxelles cu privire la cât timp vom continua să facem acest lucru”, a spus el, adăugând că este timpul ca sancțiunile să fie discutate și cu Statele Unite.

Orban, al cărui guvern este în discuții cu Comisia Europeană pentru a asigura miliarde de euro din fonduri UE blocate din cauza problemelor de stat de drept, a declarat că guvernul său va lansa o „consultare națională” în care să îi întrebe pe maghiari despre sancțiuni. Orban a folosit anterior acest instrument de campanie pentru a susține sprijinul intern pentru partidul său Fidesz în politici precum drepturile homosexualilor sau migrația.

Orban a declarat că guvernul său și-a revizuit strategia energetică pe termen lung și urmărește să revizuiască sistemul energetic și să prelungească durata de viață a centralei nucleare de la Paks, cu un total de 32 de investiții mari planificate a fi finanțate de UE.

Dacă birocrații de la Bruxelles nu ne dau acești bani, pentru care Ungaria este eligibilă, atunci vom obține fondurile necesare din alte surse financiare”, a spus Orban, adăugând că Ungaria a început discuții cu UE și „alți parteneri internaționali”, dar nu a detaliat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite