ANRE a aprobat planul de dezvoltare  al Transelectrica, 1,2 miliarde de euro vor fi investiţi până în 2023 în reţele şi staţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat un plan de dezvoltare a reţelei de transport a Transelectrica, în perioada 2014-2023, în care sunt prevăzute investiţii de 5,3 miliarde de lei, adică 1,2 miliarde de euro.

„Valoarea totală a investiţiilor planificate pe orizontul Planului de dezvoltare a reţelei electrice de transport este estimată la 5,3 miliarde lei. Valoarea menţionată nu include investiţiile de racordare la RET (reţeaua electrică de transport - n.r.) a noilor utilizatori, finanţarea acestor investiţii fiind asigurată prin tariful de racordare plătit de utilizatorul racordat“, potrivit Transelectrica.

Potrivit datelor companiei de stat, investiţiile programate în intervalul 2014-2016 pentru dezvoltarea reţelei se ridică la 1,6 miliarde de lei.

Se vor realiza două categorii de investiţii: o extindere a reţelei electrice de transport prin construcţia de linii noi (aproximativ 1.000 de kilometri), creşterea capacităţii de transport a liniilor existente, extinderea staţiilor şi creşterea capacităţii de transformare în staţii, precum şi retehnologizarea staţiilor existente.

Astfel, sunt vizate proiecte de întărire a interconexiunilor cu ţările vecine şi de întărire a capacităţii sistemului mai ales în zona Dobrogea, unde eolienele puse în funcţiune în ultimii ani au creat probleme de congestie.

„Investiţiile din Planul de dezvoltare a RET pe zece ani oferă suportul necesar pentru evacuarea, fără restricţii majore, a puterii preconizate în CEE (centrale electrice eoliene - n.r.), presupunând aproximativ 3000 MW instalaţi în CEE în Dobrogea şi Moldova, 750 MW în Banat şi aproximativ 250 MW în alte zone (ex. Buzău, sudul Munteniei). În cazul în care se vor instala puteri mai mari în zonele menţionate, necesităţile de dezvoltare a reţelei vor fi mai mari, o influenţă decisivă având în acest sens localizarea geografică a noilor centrale. Din punct de vedere al reţelei, volumul instalat în CEE poate fi mult mai mare, dacă localizarea centralelor se va face şi în alte zone“, potrivit Transelectrica.

Compania arată că va utiliza un mix „adecvat şi echilibrat“ pentru finanţarea investiţiilor planificate, cu considerarea tuturor opţiunilor şi instrumentelor oferite atât de piaţa financiară, cât şi de programele de finanţare nerambursabilă operate de Uniunea Europeană.

Transelectrica este operatorul reţelelor naţionale de transport al electricităţii şi este controlat de stat, prin Secretariatul General al Guvernului.

Creşterea de preţ a fost aprobată prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, potrivit unui comunicat al Transelectrica transmis luni Bursei de Valori Bucureşti.

Transelectrica este compania care administrează reţeaua naţională de transport al electricităţii şi este controlată de stat, prin Secretariatul General al Guvernului.

Compania a încheiat primul trimestru din 2014 cu un profit net de 136,5 milioane lei (30,3 milioane euro), cu aproape 50% mai mare faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut, la venituri în creştere cu 21%, la 698,8 milioane lei (155,2 milioane euro).

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite