ANCOM nu poate lansa licitaţie pentru serviciile 5G din cauza prevederilor controversatei „taxe pe lăcomie”
0Licitaţia pentru noile frecvenţe prin care să se furnizeze servicii 5G nu poate fi organizată în actualele Licitaţia pentru noile frecvenţe prin care să se furnizeze servicii 5G nu poate fi organizată în actualele condiţii prevăzute în controversata Ordonanţă a lăcomiei, au avertizat marţi cei doi vicepreşedinţi ai Autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM).
"Trebuie să lansăm caietul de sarcini, în care să fie preţurile de pornire, care aşa cum sunt în Ordonanţa minune (n.a OUG 114/2018) nu sunt aplicabile sau sunt complet rupte de realitatea industriei, ajungându-se la preţuri de miliarde de euro", a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte al ANCOM, citat de Hotnews.
"Am refuzat să avizăm OUG 114 în luna decembrie 2018 şi, ulterior, în toate întâlnirile am transmis opinia noastră în mod direct şi în Parlament şi în Guvern, aceea că ar trebui abrogate toate prevederile din OUG 114 referitoare la sectorul telecom şi ne dorim să se revină la legislaţia anterioară, bazată pe OUG 111, prin care ANCOM propune preţurile de pornire licenţă şi Guvernul le adoptă prin Hotărâre.
Fără să modifice prevederile, nu avem preţuri pe care să le punem în caietul de sarcini. Momentan, în OUG 114/2018, la unele benzi de frecvenţe nu există nicio referire (este cazul benzilor de 1500 de MHZ si 2600 MHz), iar la altele prevederile sunt atât de interpretabile încât se ajunge la preţuri de miliarde de euro, total nerealiste.
Pentru a putea rămâne valabil calendarul adoptat împreună cu industria, până la sfârşitul acestei luni ar trebui să se întâmple două lucruri: mai întâi abrogarea OUG 114 apoi un nou HG cu preţurile de pornire. Orice întârziere va duce la o decalare a termenilor prevăzuţi în calendarul iniţial, deci peste luna decembrie a acestui an", a declarat Lovin.
Oficialul ANCOM a mai precizat că estimări privind preţurile de pornire pentru licitaţia care ar trebui să aibă loc în acest an au fost transmise Ministerului de Finanţe încă de anul trecut cand s-a făcut planificarea bugetară.
Citeşte şi: