Analiştii prevăd o scumpire a grâului cu 15% în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţiile recente şi situaţia actuală de pe piaţa românească a grâului pot conduce la concluzia că în 2014 această categorie de cereale va fi mai scumpă decât în 2013. Cu cât vor creşte preţurile? Compania de brokeraj XTrade Brokers (XTB) estimează că procentajul va fi de 15% pentru că „este puţin probabil ca anul agricol foarte bun 2013 să se repete în 2014“.

„Preţul grâului pe plan local ar putea fi relativ stabil în perioada următoare, dar este posibil ca anul viitor să aducă scumpiri de până la 15%, întrucât din punct de vedere statistic este puţin probabilă repetarea anului agricol foarte bun, atât în România, cât şi la nivel global“, arată XTB într-o analiză de piaţă.

Acum, grâul este cu 20% mai ieftin

„În prezent, preţul grâului este semnificativ mai redus decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, atât datorită condiţiilor favorabile producţiei interne de anul acesta, cât şi scăderii semnificative a preţului la nivel internaţional. Grâul tranzacţionat la Bursa de Mărfuri de la Chicago (CBOT) s-a ieftinit cu peste 22% în ultimul an, iar leul românesc este la rândul său cu aproape 5,4% mai puternic faţă de dolar decât acum un an. Astfel, pe piaţa locală, preţul de achiziţie de la producători este cu aproape 20% mai mic decât anul trecut“, explică XTB.

Pe de altă parte, România a realizat exporturi semnificative în ultima perioadă - în luna august, a exportat în afara Uniunii Europene 9,6% din producţia totală de grâu (736.000 de tone) la un preţ mediu de 183 euro/tonă. „Preţul mai ridicat la export se poate reflecta într-o scumpire şi pe piaţa internă“, arată compania de brokeraj.

Bulgarii profită din speculaţii la export

Grâul este mai ieftin în Bulgaria, unde preţurile au ajuns în noiembrie să fluctueze la preţuri sub 180 euro/tonă. De altfel, „traderii au putut realiza profituri consistente cumpărând grâu ieftin din Bulgaria în vară, depozitându-l şi exportându-l ulterior către ţările arabe la preţuri în creştere, conform şefului Asociaţiei Naţionale a Grânelor din Bulgaria“, citat de XTB.


Mai puteţi citi: 

Opt recomandări pentru ca România să-şi relanseze agricultura, de la fostul comisar european Franz Fischler. Franz Fischler, comisar european pentru Agricultură în perioada 2001-2007, a avut în anii mandatului său un discurs destul de sever faţă de România, exprimându-şi chiar scepticismul referitor la capacitatea noastră de aderare la UE. Prezent zilele acestea la Bucureşti, Fischler şi-a schimbat atitudinea şi ne recomandă ope „elemente obligatorii“ pentru relansarea agriculturii.

Bursa cerealelor prinde contur: Federaţia Pro Agro şi Bursa Română de Mărfuri vor lista preţurile la grâu şi porumb. Federaţia Naţională Pro Agro a semnat, la 3 decembrie, un acord de parteneriat cu Bursa Română de Mărfuri. Proiectul are drept scop tranzacţionarea cu principalele tipuri de cereale (grâu şi porumb) şi publicarea unor cotaţii de referinţă pentru aceste tipuri de produse agricole.

Economia a crescut doar din exporturi în primele nouă luni. Industria şi agricultura, motoarele trimestrului III. INS a menţinut estimarea anunţată în noiembrie privind evoluţia PIB, potrivit căreia economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul este de 2,7%, susţinut de industrie şi agricultură.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite