ANAF vrea să vândă pe bursă acţiuni intrate în proprietatea privată a statului

0
Publicat:

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să vândă pe BVB acțiuni intrate în proprietatea privată a statului, cu scopul de a recupera astfel din restanțele la buget ale datornicilor.

Grafice bursiere pe un ecran și pe un telefon
ANAF vrea să vândă pe bursă acţiuni intrate în proprietatea privată a statului

Fiscul vrea să lucreze cu firme de brokeraj care să preia și să execute, în nume propriu, ordine de vânzare de acțiuni sechestrate la nivelul Direcției Operative Executări Silite, acțiuni intrate în proprietatea privată a statului, anunţă Profit.ro.

ANAF este interesat și de vânzarea, cu participații mai mari, a pachetelor de acțiuni reziduale primite de români în procesul Marii Privatizări din anii ’90.

ANAF are nevoie să poată vinde până la 55 milioane de acțiuni, cu o valoare totală a titlurilor de până la 41 de milioane de lei. Firmele de brokeraj cu care ar lucra Fiscul ar trebui să furnizeze și recomandări privind metoda de tranzactionare, tipul ordinului de bursă, momentului vânzării acțiunilor, precum și opinie acolo unde nu este oportună/posibilă tranzacționarea din punct de vedere al valorii de piață a acțiunilor (lipsă lichiditate piață etc).

ANAF poate pune sechestru

ANAF poate pune sechestru, potrivit legii, pe active ale companiilor, în contul datoriilor restante pe care le au acestea.

Ultimul astfel de caz a fost cel al sechestrului pus pe șase avioane ale Blue Air, în contul obligațiilor fiscale restante ale companiei aeriene, scrie profit.ro, precizând că suma datorată depășește 402 milioane de lei.

Din această sumă, 336 de milioane de lei sunt obligaţii de plată rezultate din ajutorul de stat acordat companiei în 2020, în contextul pandemiei de coronavirus.

Pentru recuperarea de sume restante la bugetul de stat, ANAF, prin Direcţia de administrare a marilor contribuabili, a pus sechestru pe 6 avioane, a înfiinţat popriri asupra disponibilităţilor băneşti, precum şi adrese de înfiinţare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi.

Pe 19 august 2020, Guvernul decidea prin Ordonanţa de Urgenţă 139, acordarea unor ajutoare de stat companiilor Tarom S.A şi Blue Air S.A. pentru compensarea pierderilor economice suferite din cauza pandemiei de Covid.

În cazul Blue Air Aviation, în baza actului normativ, Ministerul Finanţelor Publice era abilitat să garanteze, în numele şi pe contul statului, unul sau mai multe împrumuturi bancare în valoare totală de 300.775.000 lei, pe o perioadă de până la 6 ani, cu titlu de ajutor de stat şi ajutor de salvare, acordate în condiţii speciale.

Contractele de împrumut urmau să fie încheiate cu banca de stat Eximbank care evalua capacitatea de rambursare, clasa de risc şi structura garanţiilor constituite de Blue Air în favoarea statului.

Garanţiile pe care le aducea Blue Air pentru primirea împrumutului erau: un teren intravilan de 94.479 mp situat în sectorul 1 din Bucureşti, şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 97 A şi pădurea amplasată pe acest teren; şase aeronave aflate în proprietatea Blue Air Aviation; acţiunile deţinute de Airline Invest şi Rada Mihai Cătălin (CEO şi acţionar principal al companiei), în proporţie de 75%, pe care le aveau la Blue Air Aviation; 75% din acţiunile deţinute de Rada Teodor Cristian şi Rada Mihai Catalin în capitalul social al Airline Invest (societate acţionară la rândul ei în compania Blue Air Aviation) şi acţiunile deţinute de Airline Invest şi Aurora Engineering în capitalul social al Blue Air Technic SRL.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite