Ambasadorul Kazahstanului în România: Alegerea Republicii Kazahstan în Consiliul de Securitate al ONU, o înaltă recunoaştere a autorităţii Kazahstanului şi a preşedintelui Nursultan Nazarbayev

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea Republicii Kazahstan în Consiliul de Securitate al ONU reprezintă o înaltă recunoaştere a autorităţii Kazahstanului şi a preşedintelui Nursultan Nazarbayev, a declarat E.S. Domnul Daulet Batrashev, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Kazahstan în România.

Mesajul E.S. Domnul Daulet Batrashev, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Kazahstan în România: 

Kazahstan este primul stat din Asia Centrală care a fost ales în componenţa celui mai important organ al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Noi am depus cererea pentru alegerea în componenţa Consiliului de Securitate al ONU în luna iunie 2010. De-a lungul acestui interval am realizat o vastă activitate laborioasă şi minuţioasă, am acumulat o experienţă bogată şi de nepreţuit. În toţi aceşti ani, şeful statului a participat personal la procesul de promovare a solicitării Republicii Kazahstan, discutând activ această problemă practic în cadrul tuturor rundelor de negocieri cu preşedinţii ţărilor străine şi conducătorii de guverne. Şi iată rezultatul votului în cadrul sesiunii ONU – o nouă confirmare a corectitudinii cursului politicii externe stabilit de preşedintele ţării şi a înaltei autorităţi a Republicii Kazah-stan la nivel internaţional şi personal al domnului Nursultan Nazarbayev, precum şi a aportului acestuia în soluţionarea celor mai stringente probleme globale şi regionale, promovarea dezarmării nucleare şi neproliferării, şi a dialogului dintre civilizaţii. Kazahstanul, fiind un membru responsabil al comunităţii internaţionale cu experienţă practică în soluţionarea conflictelor internaţionale şi regionale complexe, este plin de determinare şi putere de a contribui la rezolvarea acestor probleme în noile condiţii geopolitice.

Ţara noastră a declarat patru direcţii prioritare pentru activitatea sa viitoare în cadrul Consiliului de Securitate al ONU: securitatea nucleară, energetică, a apelor şi securitatea alimentară. Promovând direcţiile menţionate pe arena principală a diplomaţiei multilaterale mondiale, Republica Kazahstan intenţionează să coopereze strâns cu toţi partenerii, fără excepţie, ţinând cont de calitatea de membru în Consiliul de Securitate şi per ansamblu în ONU.

În calitate de membru al Consiliului de Securitate Astana, de asemenea, va reprezenta interesele întregii Asii Centrale şi intenţionează să propună spre analiză aspecte relevante pentru această regiune. 

În acest an vom sărbători 25 de ani de Independenţă, iar în contextul dat alegerea Kazahstanului în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU este destul de simbolic şi onorabil! Încă din primele zile de independenţă, Kazahstanul nu se abate de la drumul consolidării securităţii nucleare în toate aspectele sale. Preşedintele Nazarbayev a numit una dintre priorităţile activităţii Consiliului de Securitate al ONU ca fiind promovarea securităţii nucleare la nivel global. Cred că nu există nicio ţară în lume care nu este conştientă de renunţarea voluntară a ţării noastre în zorii independenţei sale de posesia unui arsenal nuclear. Kazahstanul îşi urmează ferm visul său ambiţios: în secolul XXI fără niciun loc pentru armele nucleare. 

În decembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a aprobat textul iniţiat de către Kazahstan a Declaraţiei universale cu privire la acordul de pace şi crearea unei lumi fără arme nucleare. Această iniţiativă are potenţialul de a deveni unul dintre elementele noii arhitecturi a securităţii nucleare. La rândul nostru, vom întreprinde o serie de măsuri naţionale de consolidare a securităţii nucleare şi de prevenire a terorismului nuclear. Toate obiectivele nucleare ale ţării noastre se află sub incidenţa garanţiilor AIEA.

Fără îndoială, construirea unei lumi fără arme nucleare este realizabilă cu o voinţă politică invariabilă a liderilor mondiali, cum ar fi cea care o arată în mod constant şeful statului Nursultan Nazarbayev. Viziunea şi paşii specifici pentru construirea sa aparţinând preşedintelui Kazahstanului sunt expuse clar, precis şi argumentat în Manifest: „Lumea. Secolul XXI“.

Cu 25 de ani în urmă, preşedintele Nazarbayev a semnat un decret prin care a închis pentru totdeauna complexul pentru teste nucleare Semipalatinsk, care a fost locaţia principală pentru testarea armelor nucleare ale Uniunii Sovietice si, ulterior, a pus în aplicare alte iniţiative care vizează construirea unei lumi fără arme nucleare.

În perioada 28-29 august planificăm să organizăm la Astana conferinţa internaţională „Construirea unei lumi fără arme nucleare“ dedicată aniversării a 25 de ani de la închiderea poligonului de la Semipalatinsk. Va fi un eveniment major organizat de Senatul Parlamentului, Ministerul Afacerilor Externe al Kazahstanului şi de organizaţia internaţională „Parlamentarii în lupta pentru neproliferarea nucleară şi dezarmare“, care va fi dedicat uneia dintre problemele globale cele mai presante şi va avea loc în perioada când Echipa de lucru pe probleme de dezarmare nucleară proaspăt înfiinţată de ONU şi având componenţa deschisă se pregăteşte să prezinte raportul său în faţa Adunării Generale, un raport cu privire la msurile care trebuie luate în cadrul negocierilor multilaterale în scopul realizării unei lumi libere de arme nucle

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite