Amalgamul dentar, interzis în UE din 2025. În ce alte procese de fabricație va fi interzis mercurul

0
Publicat:

Parlamentul European şi Consiliul au ajuns joi la un acord privind propunerea Comisiei de revizuire a Regulamentului privind mercurul.

Becurile ecologice conțin mercur
Se interzice și fabricarea, importul și exportul anumitor lămpi cu conţinut de mercur

Regulamentul revizuit privind mercurul va interzice ultimele utilizări intenţionate rămase ale mercurului în UE.

Prin interzicerea utilizării amalgamului dentar începând cu 1 ianuarie 2025 şi prin introducerea unei interdicţii privind fabricarea, importul şi exportul anumitor lămpi cu conţinut de mercur, acest regulament revizuit va proteja şi mai mult europenii împotriva mercurului toxic. Aceasta reprezintă un important pas înainte pentru protejarea sănătăţii umane, precum şi pentru obţinerea unor beneficii semnificative pentru mediu, în conformitate cu obiectivul ambiţios al UE de reducere la zero a poluării.

"Nu există niciun motiv pentru a continua utilizarea mercurului în viaţa noastră de zi cu zi atunci când riscurile pentru sănătate sunt atât de bine documentate. În prezent, avem alternative eficiente pentru stomatologie şi lămpi. Odată cu revizuirea Regulamentului privind mercurul, UE este pe cale să devină prima economie fără mercur şi să avanseze cu un pas înainte către un viitor fără substanţe toxice pentru cetăţenii UE şi mediul nostru", a declarat comisarul pentru mediu, Virginijus Sinkevicius.

Noua lege va ajuta UE şi statele sale membre să îşi îndeplinească angajamentele asumate în cadrul Pactului verde european, al Strategiei pentru promovarea sustenabilităţii în domeniul substanţelor chimice şi al Planului de acţiune privind reducerea la zero a poluării.

Lămpile care conțin mercur, înlocuite cu alternative mai eficiente

Statele membre vor trebui să treacă de la amalgam dentar la materiale de umplutură dentară fără mercur. De asemenea, acestea vor trebui să înceteze să producă şi să exporte lămpi care conţin mercur, înlocuindu-le în schimb cu alternative fără mercur, cum ar fi LED-urile, care sunt, de asemenea, mai eficiente din punct de vedere energetic. Aceste măsuri sunt aliniate la cele adoptate în temeiul altor acte legislative relevante ale UE, cum ar fi Regulamentul privind restricţiile de utilizare a substanţelor periculoase (RoHS).

Ca urmare a acordului provizoriu la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul, utilizarea şi exportul de amalgam dentar vor fi interzise până la 1 ianuarie 2025. O derogare limitată şi temporară până la 30 iunie 2026 pentru utilizarea, fabricarea şi importul de amalgam dentar va fi permisă pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp pentru a-şi adapta sistemul naţional de sănătate.

Totuşi, utilizarea, fabricarea şi importul de amalgam dentar vor continua să fie permise pentru nevoi medicale specifice atunci când un medic consideră că este strict necesar, se menţionează în comunicat.

De asemenea, fabricarea, importul şi exportul a şase lămpi suplimentare care conţin mercur vor fi interzise începând cu 31 decembrie 2025 sau 30 iunie 2026, în funcţie de categoria lămpilor.

Parlamentul European şi Consiliul vor trebui acum să adopte în mod oficial noul regulament înainte de a putea intra în vigoare. Acesta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite