Agricultura, IT-ul şi serviciile externalizate vor fi principalul magnet pentru investitorii străini în România. Forţa de muncă foarte calificată, un plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenurile agricole vor putea fi achiziţionate de către străini din 2014, dar cu o serie de restricţii
Terenurile agricole vor putea fi achiziţionate de către străini din 2014, dar cu o serie de restricţii

Agricultura, IT-ul şi externalizarea serviciilor vor fi anul viitor principalele domenii de interes pentru investitorii străini în România, potrivit companiei de consultanţă Accace.

„Principalul argument pentru agricultură este interesul major al fondurilor de investiţii străine pentru cumpărarea de terenuri şi ferme, dar şi pentru cultivarea şi operarea acestora. Terenul din România prezintă avantaje majore pentru investitori, datorită faptului că există suprafeţe foarte mari de teren care pot fi încadrate în zona de culturi bio, fapt ce ridică preţul produsului final“, a declarat, într-un comunicat, Bogdan Badea, managing director Accace în România.

Dintre domeniile de interes de anul viitor, agricultura va atrage cele mai multe investiţii, însă procentul nu poate fi estimat, arată compania de consultanţă.

IT-ul este de asemenea un domeniu de interes, datorită creşterii cererii de aplicaţii sau dezvoltării de programe, unde România este privită ca una dintre cele mai mature pieţe pentru externalizare.

Nu în ultimul rând, un domeniu care a atras şi atrage în continuare companii este cel al centrelor de externalizare, cu un potenţial foarte mare. Deosebirea faţă de primele două sectoare este aceea că acesta generează venituri mai mici pentru economie, însă are avantajul de a crea cele mai multe locuri de muncă.

Dezvoltare pe externalizare

„Unul dintre factorii care au atras companiile în ultima perioadă, dar care de multe ori trece neobservat, este chiar dezvoltarea pieţei locale de externalizare. Motivul este simplu: furnizorii de servicii de externalizare vin în sprijinul companiilor şi, implicit, în sprijinul investitorilor, prin raportul avantajos calitate - preţ al serviciilor prestate, simplificând procesele interne şi crescând încrederea investitorului în piaţa locală, prin diminuarea impactului negativ al impredictibilităţii fiscale şi preluarea poverii administrative“, se arată în comunicat.

Forţă de muncă foarte calificată

Avantajele României faţă de ţările din regiune rămân în continuare forţa de muncă şi costurile operaţionale scăzute, în timp ce punctele slabe sunt reprezentate de birocraţie, pe care investitorii o percep ca fiind excesivă, şi lipsa predictibilităţii fiscale.

„Forţa de muncă este privită din două perspective: în primul rând vorbim de costul mai redus faţă de ţările din regiune, apoi de o pregătire mai bună atât în ceea ce priveşte limbile străine, cât şi expertiza pe zona de IT“

Mai puteţi citi:

Băsescu, despre amânarea introducerii supraaccizei la carburanţi: Cele trei luni vor fi prelungite pentru totdeauna. Când ar trebui introdusă? Sigur e o păcăleală

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi, a cărei introducere va fi amânată pentru trei luni, este o taxă „nenecesară“, care ar genera scumpirea alimentelor, a transportului şi în agricultură şi ar afecta românul de rând, a declarat preşedintele Traian Băsescu. El spune că cele trei luni de amânare a accizei de 7 eurocenţi „vor fi prelungite pentru totdeauna“ şi va discuta acest lucru cu reprezentanţii finanţatorilor internaţionali.

O veste bună pentru IMM-urile din agricultură: plafonul pentru ajutoarele de minimis creşte de la 7.500 la 15.000 de euro per firmă

Comisia Europeană anunţă, într-un comunicat, că a adoptat un regulament care vizează ridicarea plafonului şi precizarea definiţiei ajutoarelor de valoare mică (ajutoare de minimis) care ar putea să nu fie considerate drept ajutoare de stat. Plafonul este urcat de la 7.500 la 15.000 de euro per firmă, iar regulamentul intră în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite