O veste bună pentru IMM-urile din agricultură: plafonul pentru ajutoarele de minimis creşte de la 7.500 la 15.000 de euro per firmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutorul de minimis poate fi obţinut o dată la trei ani
Ajutorul de minimis poate fi obţinut o dată la trei ani

Comisia Europeană anunţă, într-un comunicat, că a adoptat un regulament care vizează ridicarea plafonului şi precizarea definiţiei ajutoarelor de valoare mică (ajutoare de minimis) care ar putea să nu fie considerate drept ajutoare de stat. Plafonul este urcat de la 7.500 la 15.000 de euro per firmă, iar regulamentul intră în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Până în prezent, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1535/2007, ajutoarele de minimis nu puteau depăşi 7.500 de euro per beneficiar pe o perioadă de trei exerciţii fiscale sau un plafon de 0,75% din valoarea producţiei agricole stabilite pentru fiecare stat membru.

În această limită erau considerate ajutoare care nu denaturează sau nu ameninţă să denatureze concurenţa.

Noul regulament, aplicabil de la 1 ianuarie 2014, aduce suma per beneficiar la 15.000 de euro pe parcursul a trei exerciţii fiscale, iar plafonul pentru fiecare stat membru urcă la 1% din valoarea producţiei agricole.

În plus, regulamentul conţine o definiţie mai completă a tipurilor de ajutoare care pot intra în domeniul de aplicare al acestuia.

Cioloş: „Creşte marja de manevră, mai ales în cazurile de urgenţă“

Acest nou regulament va permite statelor membre să dispună de o marjă de manevră mai mare pentru a acorda ajutoare fără a denatura concurenţa, mai ales în situaţii de urgenţă, iar Comisiei îi va permite să simplifice modul de tratare a ajutoarelor naţionale în sectorul agricol“, a declarat Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş.

Principiile ajutoarelor de stat

Politica UE în materie de ajutoare de stat are ca scop asigurarea unei concurenţe libere, alocarea eficientă a resurselor şi unitatea pieţei europene, respectând în acelaşi timp angajamentele internaţionale ale Uniunii.

Ajutoarele de stat în sectorul agricol se bazează pe trei principii diferite:
** se conformează principiilor generale ale politicii în domeniul concurenţei;
** trebuie să fie consecvente cu politicile comune ale UE în domeniul agriculturii şi al dezvoltării rurale;
** trebuie să fie compatibile cu angajamentele internaţionale ale Uniunii, în special cu Acordul OMC privind agricultura.

Exceptările din agricultură, prelungite până la 30 iunie 2014

Aceste principii au fost transpuse în instrumente juridice a căror aplicare este limitată la sectorul agricol:
- orientările comunitare privind ajutoarele de stat în sectorul agricol şi forestier 2007-2013;
- regulamentul de exceptare pe categorii în sectorul agricol;
ajutoarele de stat specifice pentru sectorul agricol prevăzute în regulamentul privind formularele de notificare (anexa I, partea III, punctul 12, literele (a) - (t) din Regulamentul (CE) nr. 794/2004];
- regulamentul privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol.

Aceste instrumente expiră la 31 decembrie 2013 şi sunt în prezent în curs de revizuire în contextul iniţiativei Comisiei de a moderniza ajutoarele de stat şi în lumina noilor norme care se vor aplica în domeniul agriculturii şi al dezvoltării rurale în conformitate cu cadrul financiar multianual 2014-2020.

În 2013, Comisia Europeană a organizat o consultare publică privind revizuirea normelor în materie de ajutoare de stat, care a permis tuturor părţilor interesate să îşi facă cunoscută poziţia în ceea ce priveşte revizuirile necesare şi să formuleze observaţii cu privire la proiectul noului regulament de exceptare pe categorii în sectorul agricol.

Totuşi, noul regulament de exceptare pe categorii în sectorul agricol şi noile orientări nu vor fi încă în vigoare la începutul anului 2014. În noiembrie 2013, Comisia a prelungit până la data de 30 iunie 2014 regulamentul de exceptare pe categorii în sectorul agricol şi orientările actuale, prin intermediul unei comunicări, care poate fi consultată AICI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite