Oamenii de afaceri resping ideea încheierii unei poliţe de tip RCA pentru firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul vrea să impună firmelor să plătească un fel de RCA, o asigurare pentru ca, în cazul în care intră în insolvenţă sau sunt dizolvate, să poată fi acoperite costurile practicienilor în insolvenţă care sunt fie administrator judiciar, fie lichidator. CNIPMMR avertizează că în prezent există un Fond de lichidare, iar asigurătorii oricum nu pot oferi firmelor astfel de servicii.

"Acest tip de asigurare nu trebuie confundat cu asigurarea de răspundere profesională, încheiată de avocaţi, notari, medici etc., prin care se acoperă răspunderea pe care şi-au asumat-o contractual faţă de clienţi/beneficiari pentru prejudiciile cauzate acestora. 

De asemenea, nu este clar care sunt societăţile de asigurări care vor dori să vândă această asigurare start-up-urilor şi IMM-urilor în general, fiind cunoscut faptul că acestea sunt supuse cel mai des riscului de încetare a activităţilor. 

Pe piaţa asigurărilor constatăm că nu există la ora actuală astfel de servicii oferite IMM-urilor, societăţile de sigurare nefiind interesate în oferirea acestui tip de poliţă. În puţinele cazuri în care asigurătorii sunt de acord să ofere astfel de poliţe, acestea sunt oferite companiilor care au şi alte tipuri de poliţe cumpărare şi deţin un lung istoric de colaborare cu asigurătorul respectiv, coroborat cu faptul că nu se oferă această asigurare pentru toate obiectele de activitate (practic se oferă doar unora din marile companii).

 Nu este clar care va fi costul acestei asigurări care să acopere cel puţin cheltuielile de derulare a procedurilor de insolvenţă, dizolvare, lichidare şi radiere judiciară, întreprinzătorii fiind obligaţi să achite costuri pe care nu le pot controla, ele ţinând de voinţa altor companii private", arată organizaţia, care aminteşte că la acest moment există Fondul de lichidare, constituit conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Un proiect de act normativ pus luna trecută în dezbatere pe site-ul Ministerului Justiţiei prevedea că „societăţile sunt obligate să încheie anual asigurare de răspundere profesională care să acopere cel puţin cheltuielile de derulare a procedurilor de insolvenţă, dizolvare, lichidare şi radiere judiciară”.

Potrivit proiectului de lege privind activitatea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), asigurarea anuală se va depune la oficiul registrului comerţului, în vederea înregistrării în registru. Valoarea acestei asigurări nu a fost încă stabilită. În cazul în care societăţile nu îşi îndeplinesc obligaţia de înregistrare, ONRC va putea pronunţa dizolvarea societăţii, din oficiu, pe cheltuiala acestora, prevede proiectul.

În cazul în care o companie urmează să fie dizolvată, iar în registrul comerţului se va înregistra o menţiune de dizolvare, ONRC va numi pentru această firmă un lichidator înscris în Tabloul Practicienilor în Insolvenţă şi care vrea să fie numit lichidator. Lichidatorul urmează să fie remunerat din asigurarea de răspundere profesională încheiată de fiecare companie. Toate taxele, tarifele, comisioanele, taxele judiciare de timbru şi altele asemenea care trebuie plătite de lichidator, în exercitarea atribuţiilor sale de lichidare, se vor deconta din asigurarea încheiată de companie.

În prezent, potrivit legii insolvenţei, toate cheltuielile de insolvenţă sau dizolvare sunt suportate direct din averea companiei, iar remuneraţia administratorului judiciar sau a lichidatorului se stabileşte de către adunarea creditorilor companiei, adică cei care au de recuperat bani de la aceasta.

Prevederile noii legi vor intra în vigoare la nouă luni de la publicarea în Monitorul Oficial, iar la şase luni de la intrarea în vigoare companiile vor fi obligate să încheie asigurarea.

În luna februarie a acestui an, existau circa 944.732 de persoane juridice active înregistrate la Registrul Comerţului. Fiecare dintre acestea va trebui să încheie această asigurare, când legea va intra în vigoare.

Numărul de companii dizolvate a crescut în primele 11 luni ale anului trecut cu 13,94%, la 32.115 companii, faţă de 28.186 firme în perioada similară din 2017, conform datelor centralizate de ONRC.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite