Ministerul pentru Mediul de Afaceri renunţă la o aberaţie din programul StartUp Nation

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a fost de acord să renunţe la „aberaţia” din programul Start-Up Nation 2018 care prevedea că proiectele sunt selectate pe principiul „primul venit-primul servit”.

Consultanţii pentru finanţări au reclamat, vineri, la Comitetul Consultativ pentru Dezvoltarea IMM, acest sistem de selecţie, dar şi alte prevederi, scrie startupcafe.ro. Drept urmare, ministrul Radu Oprea a fost de acord să se renunţe la sistemul „primul venit - primul servit”, propus de minister iniţial. De asemenea, a fost scoasă prevederea potrivit căreia înscrierea în programul de finanţare se opreşte la atingerea valorii tuturor cererilor de finanţare la 150% din bugetul disponibil.

 „Au rămas însă două mari probleme: descurajarea afacerilor din domeniul IT şi nu numai din cele mai mari centre universitare - Bucuresti şi Cluj, precum şi încălcarea principiilor de predictibilitate şi complementaritate cu alte programe de finanţare”, a relatat consultantul Florin Anghel, lector universitar la ASE Bucureşti, potrivit sursei citate.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a solicitat Ministerului pentru Mediul de Afaceri să implementeze o serie de modificări la program, care să repare mai multe disfuncţionalităţi.

Recent, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert şi Antreprenoriat a publicat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare în vederea pregătirii deschiderii apelului de proiecte pentru programul Start-up Nation 2018.

Noile condiţii au stârnit vii controverse în rândul antreprenorilor. De la acuzaţii de discriminare la critici privind politica „primul venit, primul servit”, analiştii au acuzat faptul că StartUp Nation riscă să devină un program derizoriu, care va finanţa doar înfiinţarea de gogoşerii, frizerii, firme de pompe funebre sau şaormerii. Câteva sute de potenţiali antreprenori au semnat chiar şi o petiţie împotriva „shaormizării” României şi că modificările la acest program îi fac să ia în calcul să părăsească România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite