Ce înseamnă pentru „ţările ostile” faptul că Putin a cerut plata în ruble a gazelor ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin in conferinta de presa cu Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble.

 „Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor ostile şi a renunţa în toate plăţile la devizele compromise”, a declarat Putin la o şedinţă de guvern, precizând că aceasta este o reacţie la îngheţarea activelor Rusiei în Occident, în urma sancţiunilor impuse Moscovei după atacul asupra Ucrainei.

Contactat telefonic, economistul Dragoş Cabat a explicat pentru „Adevărul” că prin afirmaţia sa preşedintele rus nu face altceva decât să încerce să pună presiune pe statele care au emis sancţiuni împotriva Rusiei.

„Putin pune presiune pe statele care au emis sancţiunile împotriva Rusiei. Oricum plăţile în euro către Rusia sunt deja blocate şi atunci Putin a venit cu această soluţie ca statele care cumpără gaze de la Gazprom să facă plăţi în ruble în loc de euro sau dolari”, a spus Dragoş Cabat.

Întrebat dacă este totuşi posibil ca statele să plătească în ruble gazele ruseşti, economistul s-a arătat sceptic.

„Nu cred că se poate face (plata în ruble – n. red.). Plata gazelor în euro sau dolari este prevăzută în contracte, iar pentru a se face plata în ruble aceste contracte ar trebui modificate, întocmite măcar nişte acte adiţionale.Trebuie să se poată face aceste modificări din punct de vedere juridic, lucru puţin probabil în aceste condiţii”, a adpugat economistul.

Legat de eventuale riscuri pe care şi le-ar putea asuma Putin şi statele care depinde de gazele ruseşti, Cabat a spus că este posibil ca preşedintele rus să dispună oprirea livrărilor.

„Se poate ajunge la un blocaj, existând riscul ca Putin să oprească livrarea gazelor către statele UE. Dar şi acest lucru este puţin probabil, pentru că Putin ar fi putut spune acest lucru de la început în loc să anunţe că vrea ruble în loc de euro sau dolari. Doar pune presiune, atuncă nişte fumigene. Este foarte posibil să renunţe la a cere ruble pentru gaze, să fi fost doar un discurs de imagine. Cât priveşte ţările care ar putea fi afectate de sistarea gazelor ruseşti, cel mai rău stau Germania, Austria şi Italia. Să sperăm că se termină mai repede războiul şi nu se va ajunge aici”, a încheiat economistul.

OMV va plăti în euro gazele ruseşti: Aşa scrie în contract

Directorul OMV a anunţat că grupul austriac va continua să plătească în euro pentru gazele ruseşti, în pofida deciziei preşedintelui Vladimir Putin conform căreia Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către „ţările ostile”, informează AFP.

„Desigur că vom continua să ne reglăm plăţile în euro şi nu în ruble. Nu avem o altă bază contractuală. Nu mi-ar fi permis să fac altfel. Nu ne-a sunat nimeni (din partea rusă-n.r.), avem contracte în vigoare şi ele nu prevăd plata în ruble. Deocamdată voi aştepta să văd dacă ne va contacta cineva”, a declarat directorul general de la OMV, Alfred Stern, pentru postul austriac de televiziune Puls 24.

Aproximativ 80% din gazele naturale utilizate în Austria sunt importate din Rusia, iar OMV le cumpără de la grupul Gazprom.

În urmă cu câteva zile, Alfred Stern a avertizat că înlocuirea livrărilor ruseşti de energie nu va fi simplă şi va necesita investiţii mari în infrastructură, de exemplu în terminale de gaze. „Austria nu are acces direct la terminale de gaze lichefiate. În prezent există doar opţiuni limitate pentru a aduce gaze lichefiate în Austria”, a spus Alfred Stern, adăugând că o terminare a contractului cu Gazprom nu este avută în vedere în prezent.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Citeşte şi:

Şantajul gazelor: Rusia cere Bulgariei să plătească gazele în ruble şi caută o soluţie ca Serbia să nu fie afectată

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite