Adevărul Live: Mişu Negriţoiu, şeful ASF, despre războiul pe piaţa RCA, scumpirea poliţelor şi ce soluţii mai sunt pentru şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a vorbit la Adevărul Live despre criza asigurărilor RCA, despre creşterea tarifelor şi ce soluţii se mai pot găsi, dar şi despre presiunea resimţită din toate părţile de a demisiona de la şefia instituţiei.

De asemenea, Mişu Negriţoiu va explica cum a calculat ASF tarifele RCA pentru persoane fizice şi juridice ce urmează să fie îngheţate pentru următoarele şase luni, dacă nu cumva transportatorii au fost avantajaţi în detrimentul persoanelor fizice şi dacă se aşteaptă ca oricând să izbucnească un nou război pe piaţa RCA. 

Poliţele RCA se scumpesc, şoferii vor plăti între 541 de lei şi 3.087 de lei pe an

Persoanele fizice vor plăti în următoarele şase luni pentru poliţele asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) între 541 de lei şi 3.087 de lei pe an, în funcţie de vârstă şi de capacitatea cilindrică a motoarelor, potrivit tarifelor maximale calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară Financiară (ASF) şi cuprinse în Hotărârea de Guvern publicată de Ministerul Finanţelor.   

Teoretic, tarifele ar putea fi ajustate de către companiile de asigurări în funcţie de istoricul daunelor şoferilor, însă sistemul bonus-malus nu este implementat integral în România. În plus, potrivit specialiştilor, chiar dacă acestea sunt tarife maximale, este de aşteptat ca toate companiile de asigurări să vândă poliţele doar la preţul maxim, pentru a reduce pierderile cauzate de îngheţarea preţurilor. 

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a atras atenţia încă de săptămâna trecută că tarifele RCA stabilite de ASF pentru persoane fizice sunt mai mari cu 30% faţă de nivelul din luna februarie a acestui an. De exemplu, potrivit datelor din raportul Milliman, citate de ASSAI, tariful RCA pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, deţinut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, era de 466 de lei pe an în februarie, faţă de tariful de 610 lei stabilit acum de ASF. Adică o majorare de peste 30%.    

Cele mai mici tarife pentru poliţele RCA le vor plăti posesorii de autoturisme cu o capacitate cilindrica cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, cu o vârstă de peste 60 de ani, respectiv 541 de lei pe an. Cele mai mari tarife pentru asigurarea auto obligatorie o vor avea de achitat şoferii cu vârsta sub 25 de ani, care deţin un autoturism cu o capacitate cilindrică a motorului de peste 2.500 cmc, respectiv 3.087 de lei pe an. 

Pentru categoria cea mai răspândită, a maşinilor cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, o poliţă RCA va costa 541 de lei pentru un şofer cu vârsta peste 60 de ani, 611 lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între 51 şi 60 de ani, 617 lei pentru 41-50 de ani, 610 de lei pentru 31-40 de ani, 800 de lei pentru 26-30 de ani şi 985 de lei pentru tinerii sub 25 de ani.

Două companii de pe piaţa asigurărilor RCA, Astra şi Carpatica Asig, au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în diverse proceduri speciale. Pe piaţa RCA au rămas acum doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama şi Uniqa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite