Adevărul Live: Două luni de la declanşarea crizei francului elveţian: care sunt responsabilităţile guvernanţilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Adrian Paul Iliescu, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Profesorul Adrian Paul Iliescu, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Au trecut aproape două luni de la declanşarea crizei francului elveţian. În tot acest timp, au fost fluturate remedii la cald, mass-media a publicat analize şi poveşti lacrimogene, însă probleme românilor, deşi rămase în afara dezbaterii publice, nu şi-au găsit soluţii concrete. Profesorul Adrian Paul Iliescu a vorbit, la Adevărul Live, despre libertate şi responsabilitate în cazul celor afectaţi de criza monedei eveţiene.

Câteva date preliminarii: Direct afectaţi de scumpirea francului elveţian sunt cei 75.412 români care au credite în valuta exotică, în cea mai mare parte imobiliare, contractate în anii 2007-2008, când cursul de schimb se situa la 1,8-2 lei/franc. Aceştia au resimţit o creştere semnificativă a ratei lunare pe care o au de achitat băncii. Să luăm exemplul unui datornic care are de achitat o rată lunară de 800 de franci elveţieni, cu data scadentă ziua de 21 a fiecărei luni. Cu aproximaţie, dar revelatoriu: dacă acesta a scos din portofel în luna decembrie 2.970 de lei pentru a-şi achita rata, o lună mai târziu a cheltuit în acelaşi scop 3.605 lei, cu 635 de lei mai mult.  

Românii loviţi de scumpirea francului, afectaţi oricum de dublarea ratei în ultimii ani, s-au mobilizat rapid, au constituit pe Facebook „Grupul Clienţilor cu Credite în CHF“, cu peste 22.000 de membri, şi au pus la cale mitinguri şi proteste prin care să blocheze activitatea băncilor.

Deşi problema datornicilor afectaţi de criza francului elveţia s-a estompat în mass-media, rămân multe întrebări. Care sunt responsabilităţile liderilor politici şi cum s-au achitat aceştia de sarcini? Ce ar fi trebuit să facă statul român pentru debitorii afectaţi de saltul spectaculos al monedei? E corect ca băncile să accepte o pierdere pentru a ajuta oameni care au semnat cu bună ştiinţă contracte riscante? Ori fiecare trebuie să-şi rezolve problemele personale create voluntar?

Ce ar atrage o potenţială intervenţie a statului, vizibiă şi angajată, în favoarea celor cu credite în franci elveţieni? Ce presupune conversia creditelor la cursul istoric din momentul acordării creditului. La aceste întrebări a răspuns, joi, profesorul universitar Adrian Paul Iliescu.


Profesorul Adrian Paul Iliescu, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Adrian Paul Iliescu FOTO Marian Iliescu

Platforma de dezbateri Adevărul Live profită de experienţa unor specialişti în studiul eticilor aplicate pentru a desena cadrul fin al unei analize ca o competiţie de păreri. Vă oferim uneltele şi materia primă: discursul raţional, bazat pe argumente, şi un spaţiu de dezbateri şi dialog. Ce e bine şi ce e rău judecaţi dumneavoastră! Nu vă facem morală! Vorbim despre temele controversate, despre dilemele contemporane şi readucem pe agenda persoanală un cuvânt aparent abstract şi anacronic: etică. Cu alte cuvinte, instrumentarul elementar pentru a înţelege conflictele politice şi sociale ale lumii de azi.

Centrul de Cercetare în Etică Aplicată a apărut şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Este singura instituţie din ţară unde se studiaza discipline etice, de la teoriile morale clasice la roboetică şi etica sexului. Centrul şi membrii săi îşi asumă rolul de a impulsiona dezbaterile şi de a încuraja reflecţia raţională asupra domeniilor din etică aplicată şi filosofie morală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite