VIDEO - Festivalul Naţional de Teatru, "invadat" de mari actori şi regizori la deschiderea oficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foaierul Teatrului Naţional a fost "invadat" de oameni de teatru, cu ocazia vernisajului expoziţiei "De la schiţă la miracol", a Doinei Levintza. Cu acest prilej, Marina Constantinescu, directorul FNT şi Ion Caramitru, directorul TNB, au deschis oficial ediţia a 24-a a Festivalului Naţional de Teatru.

Actori, regizori, scenografi, critici de teatru şi oameni de cultură au venit la vernisajul expoziţiei "De la schiţă la miracol", semnată Doina Levintza. Printre cei care au participat la evenimentul care a deschis oficial această ediţie a Festivalului Naţional de Teatru s-au numărat: Lucian Pintilie şi Marie-France Ionesco, Dan Puric, Felicia Filip, Nae Caranfil, László Bocsárdi, Sanda Manu, Coca Bloos, Emilia Popescu, Eugen Cristea şi Cristina Deleanu, Tania Popa, Marius Bodochi, Elvira Deatcu, Cristi Iacob şi mulţi alţii.

În deschiderea evenimentului, directorul festivalului, Marina Constantinescu, a subliniat importanţa organizării unei expoziţii dedicate costumului.

"Pentru noi este o seară cu totul specială, este a 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru. Am dorit foarte mult ca festivalul nostru să se deschidă cu un eveniment major. Am dorit foarte mult ca opera unui mare artist să bucure ochiul şi privirea, pentru că memoria de foarte multe ori ne joacă feste", a declarat Marina Constantinescu.

Alături i-au stat Ion Caramitru, Doina Levintza, dar şi actriţa Jacqueline Bisset, invitată specială a festivalului. De altfel, chiar înainte de vernisaj actriţa britanică a fost spectator la reprezentaţia piesei "Noul locatar", de Eugene Ionesco, de la Teatrul din Baia Mare.

"Este fabulos ceea ce văd, această aglomerare de personalităţi, de magie, de imagini. Am un sentiment ciudat faţă de costume, pentru că sunt atât de frumoase, deşi imateriale, ca nişte stafii care bântuie teatrul. Această magie a costumului a rămas cu mine din copilărie. El dăruieşte actorului atât de mult!", a declarat Jacqueline Bisset.

Foarte emoţionată, Doina Levintza a ţinut să le mulţumească celor prezenţi pentru participare, menţionând că nu se aştepta ca numărul acestora să fie atât de mare. 

"Am făcut un mare efort ca să pot să adun din teatrele din toată ţara câte puţin din ce a mai rămas şi vă fac un apel, de-acum încolo, vă rog, păstraţi costumele din spectacolele minunate care s-au făcut la noi. Există o istorie a teatrului şi în costum", a declarat Doina Levintza. 

În foaierul Teatrului Naţional au fost expuse mai multe costume din diverse spectacole, dar şi fotografii, accesorii şi schiţe ale creatoarei, însoţite de proiecţii video. De asemenea, un album dedicat Doinei Levintza, "un prototip", după cum spunea Marina Constantinescu, a fost lansat cu acest prilej, într-o ediţie limitată.

Tot cu această ocazie, directorul Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, Ion Caramitru, i-a făcut creatoarei o ofertă:

"Acum, în acest moment, aici, inaugurăm, vernisăm şi ne bucurăm de o expoziţie absolut fabuloasă a uneia dintre cele mai mari scenografe de decor şi costume (...). De fapt, e deschiderea festivă a acestui festival, în prezenţa unei mari şi importante artiste a neamului nostru. (...) Îi fac oferta, în faţa dumneavoastră, ca o bună parte din această expoziţie să fie găzduită în foaierele Teatrului Naţional, în viitorul imediat, pentu că aceste foaiere sunt constituite şi în galerii de artă. Sunt 4.500 de metri pătraţi de galerii de artă care vor găzdui permanent expoziţii şi manifestări de acest gen", a declarat Ion Caramitru.

Printre costumele din expoziţie s-au numărat şi cele din spectacolele "Omor în catedrală", regia Mihai Măniuţiu (1996, Teatrul Naţional Cluj-Napoca), "Richard II", regia Mihai Măniuţiu (1998, Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti), "Femeie adulteră", regia artistică Ana Boariu şi Camelia Maxim (2008), "Portretul lui Dorian Gray", regia artistică Dragoş Galgoţiu (2004, Teatrul Odeon), "Viaţa e vis", regia artistică Dragoş Galgoţiu ( 2010, Teatrul Odeon), "Epopeea lui Ghilgameş", regia artistică Dragoş Galgoţiu (2009, Teatrul Odeon), "M... Butterfly", regia artistică Ada Lupu (2000, Teatrul Odeon).

O parte a expoziţiei a fost "in memoriam" György Harag, fiind pezentate imagini alb-negru din spectacolele regizorului şi actorului. 

Expoziţia Doinei Levintza, poate fi văzută până pe 30 noiembrie.

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru a debutat oficial vineri seară şi se va desfăşura până pe 2 noiembrie, în mai multe teatre din Bucureşti.

Adevărul va transmite LIVE opt spectacole din festival, dar şi interviuri cu actori şi regizori participanţi la FNT, pe platforma Adevărul Live.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite