Complexul regal din Mafra, colinele viticole din Prosecco şi clădiri proiectate de Frank Wright, pe lista Patrimoniului mondial UNESCO

Complexul regal din Mafra, colinele viticole din Prosecco şi clădiri proiectate de Frank Wright, pe lista Patrimoniului mondial UNESCO

Casa lui Edward R. Hills proiectată de Frank Lloyd Wright şi construită in 1906, în Oak Park, Illinois FOTO EPA-EFE

Complexul regal din Mafra, colinele viticole din Prosecco şi clădiri proiectate de Frank Wright se numără între noile siturile culturale incluse pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.Complexul regal din Mafra, colinele viticole din Prosecco şi clădiri proiectate de Frank Wright se numără între noile siturile culturale incluse pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comitetul UNESCO a votat duminică, în două sesiuni, includerea a opt situri culturale în Lista Patrimoniului Mondial.
 
Ele sunt localizate în Azerbaidjan, Portugalia, Rusia, Spania, Marea Britanie, Italia şi Statele Unite.
 
Complexul regal din Mafra (Portugalia) a fost cel care a deschis listele. El cuprinde palatul, bazilica, mănăstirea, grădina Cerco şi parcul Tapada, localizate la 30 km de Lisabona. Situl a fost creat în 1711 de regele João V, ca reprezentare tangibilă a concepţiei lui asupra monarhiei şi a statului. 
 
Sanctuarul Bom Jesus do Monte din Braga (Portugalia), localizat pe versantul muntelui Espinho, evocă Ierusalimul creştin. Sanctuarul a fost dezvoltat pe parcursul unei perioade de peste 600 de ani, iniţial, în stil baroc, şi ilustrează o tradiţie europeană promovată de Biserica Catolică în secolul al 16-lea.
 
Bisericile şcolii de arhitectură Pskov (Rusia) - ansamblu de biserici, catedrale, mănăstiri, turnuri din fortificaţie şi clădiri administrative, un grup de monumente localizat în oraşul istoric Pskov, aflat în nord-vestul Rusiei.
 
Peisajul Risco Caído şi Las Montañas Sagradas de Gran Canaria (Spania) - localizat în centrul Gran Canaria, cuprinde vârfuri, ravene şi formaţiuni vulcanice. Este un peisaj bogat în biodiversitate.
 
Jodrell Bank Observatory (Marea Britanie) - aflat în zona rurală din nord-vestul Angliei, departe de interferenţele undelor radio, este unul dintre cele mai importante observatoare radioastronomice. Înfiinţat în 1945, este încă funcţional. 
 
Centrul istoric Sheki şi Palatul Khan (Azerbaidjan) - centrul istoricului oraş Sheki, localizat la baza Munţilor Caucaz şi împărţit de râul Gurjana, a fost reconstruit în secolul al 18-lea. Palatul Khan, aflat în nord-estul oraşului, şi un ansamblu de clădiri ale negustorilor relevă bogăţia dată de creşterea viermilor de mătase şi comerţului cu mătase din secolele 18 şi 19.
 
Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene (Italia) - localizat în nord-estul Italiei, situl include o parte dintre podgoriile din regiunea de producţie Prosecco. Peisajul cuprinde terase, păduri, sate şi ferme. 
 
Arhitectura de secol 20 a lui Frank Lloyd Wright (Statele Unite) - opt clădiri realizate de arhitect în timpul primei jumătăţi ale secolului 20. Situl include Fallingwater (Mill Run, Pennsylvania), Herbert and Katherine Jacobs House (Madison, Wisconsin) şi Guggenheim Museum (New York). Aceste clădiri reflectă „arhitectura organică” dezvoltată de Wright.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările