
Gara de Nord din Capitală împlineşte astăzi 141 de ani de la inaugurare. Principalul nod feroviar din România a avut un destin impresionant şi a rămas în picioare, în ciuda bombardamentelor din 1944 şi a iniţiativei ceauşiste de a o demola.
Povestea Gării de Nord din Bucureşti ia naştere pe 10 septembrie 1868, când, în prezenţa domnitorului Carol I se aşează prima piatră de temelie a clădirii. Gara este inaugurată pe 25 septembrie 1872, când se deschide circulaţia feroviară pe linia Roman-Galaţi-Bucureşti-Piteşti. La început, staţia primeşte numele de Gara Târgovişte - Calea Griviţei de astăzi purta, pe atunci, numele de Calea Târgoviştei.
Abia în 1888, gara primeşte denumirea actuală. Iniţial, această staţie nu era concepută pentru a deveni principal gară Bucureştiului. Însă, cu trecerea anilor, aceasta devine cel mai important nod feroviar atât al Capitalei, cât şi al României.
Construită între anii 1868-1972, clădirea are formă de U şi conţine două corpuri paralele legate de un al treilea corp dispus perpendicular. De-a lungul timpului, edificiul a suferit însă diverse modificări.
Continuarea articolului pe historia.ro

Gara de Nord, la inaugurarea din 25 septembrie 1872 FOTO Muzeul CFR
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: