Dezbatere „Historia” la Adevărul Live: Insurecţia din Varşovia, cea mai mare revoltă armată împotriva naziştilor

Dezbatere „Historia” la Adevărul Live: Insurecţia
din Varşovia,
cea mai mare revoltă armată împotriva
naziştilor

Centrul Varşoviei a fost complet distrus de nazişti

Insurecţia din Varşovia a rămas în istorie drept cea mai mare revoltă armată contra Germaniei naziste într-o ţară ocupată, un moment definitoriu în istoria Poloniei. În lunile august şi septembrie ale anului 1944, insurgenţii polonezi au încercat să răstoarne controlul naziştilor asupra capitalei Poloniei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Revolta a fost reprimată cu mare brutalitate de germani. Între 150.000 şi 200.000 de polonezi, majoritatea civili, au pierit în timpul luptelor. La momentul sosirii sovieticilor Varşovia fusese distrusă aproape complet.
 
Ce s-a întâmplat în 1944 la Varşovia a fost trecut sub tăcere, vreme de decenii, de către regimul comunist. Abia în 1989 a început o dezbatere publică pe acest subiect.
 
De ce nu au intervenit sovieticii în sprijinul polonezilor din Varşovia în timpul insurecţiei?De ce au distrus naziştii aproape complet Varşovia? Ce se întâmpla în România în timpul insurecţiei din Varşovia? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, va răspunde istoricul Manuel Stănescu, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia” moderată de Ciprian Stoleru şi transmisă de adevarul.ro, începând cu ora 12.00.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: