Violonistul rus Maxim Vengerov a susţinut un recital la finalul Şcolii de Vară Cantus Mundi Bucureşti

Violonistul rus Maxim Vengerov a susţinut un recital la finalul Şcolii de Vară Cantus Mundi Bucureşti

Maxim Vengerov şi Ion Marin                          FOTO: Mirela Balea

Unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti ai tuturor timpurilor, celebrul Maxim Vengerov, a sosit special la Bucureşti pentru a-i cunoaşte pe absolvenţii primei Şcoli de Vară Cantus Mundi Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Programul Naţional Cantus Mundi, cu sprijinul PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive, s-a desfăşurat în perioada 9 iulie – 1 august, în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Timp de o lună, peste 300 de copii au beneficiat gratuit de o programă culturală complexă, structurată sub forma unor ateliere de specialitate: cor, actorie, percuţie, improvizaţie, dezvoltare personală, mişcare scenică şi jocuri. Cele peste 1.000 de ore de atelier au fost susţinute de nume sonore în domeniul muzical, artistic şi educaţional, printre aceştia aflându-se Anna Ungureanu – dirijorul celebrului cor Madrigal, percuţionistul Zoli Toth sau cântăreaţa de jazz Irina Sârbu.

Închiderea oficială a cursurilor de vară a fost marcată de o întâlnire extrem de emoţionantă, atât cu iniţiatorul programului Cantus Mundi – dirijorul de anvergură internaţională Ion Marin, cât şi de Maxim Vengerov, care a susţinut un mini-recital pentru publicul alcătuit din cei peste 300 de elevi ai Şcolii de Vară Cantus Mundi Bucureşti. Întreaga asistenţă a fost impresionată de talentul marelui violonist şi deopotrivă de naturaleţea, generozitatea şi umorul său, copiii şi profesorii lor aplaudând minute în şir muzica, dar şi poveştile emoţionante împărtăşite de Maxim Vengerov, care a apărut pe scena Universităţii de Muzică Bucureşti purtând tricoul şi şapca inscripţionate cu însemnele Cantus Mundi. Maxim Vengerov s-a remarcat pe scenă atât ca solist, cât şi ca dirijor, colaborând cu mari orchestre ale lumii precum London Symphony Orchestra, Berlin Philharmonic sau Chicago Symphony Orchestra. În 1997 a devenit primul artist de muzică clasică denumit Ambasador Internaţional al Bunăvoinţei de către UNICEF.

FOTO: Mihnea Ciulei

„Copiii din Programul Cantus Mundi sunt minunaţi. Am putut să observ şi să simt toată iubirea pe care au investit-o cu toţii. Este un miracol ceea ce se întâmplă aici! Aceşti copii nu vor uita niciodată experienţa Cantus Mundi şi e minunat că vor creşte, amintindu-şi. Ion Marin îmi este un prieten foarte drag, este ca un frate pentru mine. Nu numai ca este un artist desăvârşit, dar este şi un om deosebit cu care mă înţeleg din priviri. Ne leagă muzica!

Fiecare apariţie pe scenă cu Ion Marin este o mare bucurie pentru mine. Împărtăşim aceleaşi valori. Când m-a rugat să vin să cânt pentru copiii din Programul Cantus Mundi am acceptat imediat, chiar dacă la acel moment eram în vacanţă cu familia mea. Ei înţeleg iubirea mea pentru muzică şi faptul că orice activitate în legătură cu aceasta este importantă pentru mine”, a declarat violonistul Maxim Vengerov.

În a doua parte a zilei, cursanţii au avut ocazia de a demonstra în faţa publicului larg cunoştinţele acumulate la Şcoala de Vară Cantus Mundi Bucureşti, în cadrul concertului dedicat aniversării a 55 de ani de activitate neîntreruptă a Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”. Au împărţit scena cu unii dintre cei mai importanţi artişti ai momentului: reputatul dirijor Ion Marin, soprana Felicia Filip, tenorul Teodor Ilincăi, violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Andrei Licareţ, Ansamblul Codex şi desigur, prestigiosul Cor „Madrigal - Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu. Evenimentul s-a desfăşurat la Romexpo, în spaţiul Cantus Mundi Fest. Festivalul continuă până pe 5 august, oferind atât absolvenţilor Şcolii de Vară Cantus Mundi, cât şi sutelor de copii sosiţi din toată ţara, prilejul de a cânta alături de îndrăgiţi artişti din România. 

„Prezenţa bunului meu coleg şi prieten Maxim Vengerov este pentru Cantus Mundi o recunoaştere mai mare decât orice decoraţie posibilă. Unul dintre cei mai mari violonişti ai lumii a venit pentru această idee la Bucureşti şi acesta este doar primul pas, pentru că mulţi dintre artiştii cu care colaborez au aflat despre Cantus Mundi, ştiu despre acest program şi sper să avem ocazia, pe parcursul lunilor şi anilor următori să vedem la Bucureşti artişti care vor veni să le cânte copiilor din Programul Cantus Mundi”, a declarat dirijorul Ion Marin, fondatorul Programului Naţional Cantus Mundi.

Şcoala de Vară Cantus Mundi este un proiect organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin echipele Programului Naţional Cantus Mundi şi Madrigal şi prin PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive.
Programul Naţional Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, iniţiat de reputatul dirijor Ion Marin şi prin implicarea voluntară a membrilor Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”. După 7 ani de activitate, Programul Naţional Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 900 de coruri. Peste 30.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul ţării, depăşind barierele legate de etnie, condiţie socială şi capacităţi fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societăţii noastre.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările