Toamnă bogată la Mobius

Toamnă bogată la Mobius

Imagine de la expoziţia mai veche a Leei Rasovszky de la Mobius Gallery     FOTOGRAFII: Doinel Tronaru

„Niciodată toamna nu fu mai frumoasă“ la Mobius Gallery (situată în Mendeleev 2), una dintre cele mai dinamice galerii de artă din Bucureşti, care – după un an expoziţional foarte bun – se pregăteşte să lanseze alte evenimente artistice de excepţie. Luna de pauză va fi de acum ianuarie, iar galerista Roxana Gamarţ promite că pe 31 decembrie, ultima zi de vizitare a expoziţiei Lea Rasovszky, va fi cineva la galerie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cine nu a trecut niciodată, din toamna trecută până acum, pe la Mobius Gallery (proiect cultural al galeristelor Mira Burke şi Roxana Gamarţ) a pierdut. Galeria se află în subsolul prietenos al clădirii situate pe Mendeleev la numărul 2 (zona Piaţa Amzei), în „buricul târgului”, cum ar veni. Aici au putut fi văzute, din noiembrie anul trecut până în vară, câteva dintre cele mai importante evenimente ale sezonului expoziţional încheiat: expoziţii semnate de Roman Tolici, Sandor Szasz, Lea Rasovszky, Bianca Mann şi duo-ul rusesc crocodilePOWER, dar şi show-ul (tot rusesc) Inverso Mundus by AES+F. Galerista Roxana Gamarţ, care asigură proiectele artistice din acest spaţiu, a anunţat acum evenimentele programate pentru actualul sezon expoziţional, care se arată cel puţin la fel de interesant.

Claudia Brăileanu are „Deviaţii”

Totul va începe pe 15 septembrie (ora 19.00), cu vernisajul expoziţiei tinerei artiste Claudia Brăileanu, intitulată „Deviations” şi curatoriată de Eugen Rădescu, eveniment pentru care se va lucra intens în următoarele două săptămâni. Finisajul acesteia va avea loc pe 6 octombrie, de Noaptea Albă a Galeriilor.

Tot de Noaptea Albă a Galeriilor, pe 6 octombrie, este preconizat un Hot Spot MOBIUS, într-o locaţie care va fi precizată ulterior, cu seria de lucrări „Seasons” a artistului Andrei Gamarţ. „Sunt patru lucrări de dimensiuni mari, plasate într-un mod circular şi menite să redea ideea de curgere, de pe-trecere şi de reîntoarcere. Privitorul va sta în mijlocul acestui cerc şi vreau să uite de el, să mediteze la semnificaţia acestei curgeri neîntrerupte, care este viaţa noastră”, ne-a spus artistul.

Între 12 octombrie (vernisaj la ora 19.00) şi 9 noiembrie, va putea fi vizitată la Mobius expoziţia artistului independent suedez Anders Krisar, curatoriată de Anton Svyatsky. Este un artist care a parcurs în mod natural calea de la fotografie, trecând prin instalaţie/obiect, până la sculptură, în care lucrează acum.

Pe 30 octombrie, la Timişoara (vernisaj la ora 18.00), va avea loc un eveniment colateral manifestării Art Encounters de acolo, cu o expoziţie Anna Khodokovskaya & Lea Rasovszky (artista din Rusia a mai expus la Mobius, curatoriată de Eugen Rădescu, şi şi-a decoperit afinităţi cu artista româncă), la o adresă care urmează încă să fie stabilită şi anunţată în timp util. Expoziţia de la Timişoara (cu o parte dintre lucrările expuse atunci la Bucureşti) va putea fi vizitată până pe data de 5 noiembrie.

La vernisajul expoziţiei lui Roman Tolici, de la sfârşitul lui noiembrie 2016

„Calea Bucureşti” şi obiectele „prinţesei” Lea

Pe 10 noiembrie (vernisaj la ora 19.00), va avea loc lansarea de carte şi expoziţie a tânărului artist fotograf Horaţiu Şovăială (expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 21 noiembrie). Albumul de fotografie „Calea Bucureşti” (editat în regie proprie) vrea să spună privitorului, conform mărturisirilor artistului, ce înseamnă „a fi tânăr în Bucureşti, sau în alte capitale, dar cu gândul la Bucureşti”. „Este o carte autobiografică, cu imaginile plasate într-o ordine necronologică, o serie de fotografii care, fără a documenta ceva anume, îşi propun mai degrabă să procure privitorului o stare”, mai spune Şovăială. La Mobius vor fi expuse, desigur, doar o parte dintre aceste fotografii.

În sfârşit, anul (calendaristic, nu expoziţional) se încheie la Mobius cu expoziţia semnată de Lea Rasovszky „I Am At My Most Beautiful When I’m Alone”, expoziţie curatoriată de Diana Marincu (cu care Lea Rasovszky a lucrat şi la cartea de artist lansată în primăvară). Expoziţia va putea fi vizitată între 23 noiembrie (vernisaj la ora 19.00) şi, cum spuneam, ziua de 31 decembrie, când sigur se va afla cineva la galerie. „Am lucrat foarte bine cu Diana, ne-am scris atât de mult, încât câteodată, dacă nu ne uităm la sender, nu mai ştim cine a scris textele schimbate între noi. Expoziţia va cuprinde obiecte inspirate de lucrările plastice (grafică, pictură etc.) pe care le-am expus de-a lungul timpului; este, în premieră, o experienţă de-a dreptul fizică pentru mine. Pot spune că este o nouă etapă în creaţia mea, dar care-a venit de la sine, nu mi-am impus-o”, ne-a declarat apreciata artistă, deja cu o cotă stabilă pe piaţa adiacentă fenomenului artistic.

Un program de mentorat adresat tinerelor domnişoare (grupe de vârstă: 8-10 ani, 10-12 ani şi 12-16 ani), intitulat provizoriu „In Bloom” şi desfăşurat pe durata unui an, cuprinzând cursuri de literatură, muzică, dans, arte vizuale, fotografie, dar şi educaţie economică sau sexuală, completează oferta culturală a galeriei Mobius pentru sezonul următor. Detaliile vor fi anunţate în curând.

Lucrarea „Maşina timpului” a artistului maghiar Sandor Szasz, originar din România, expusă la Mobius Gallery în decembrie şi ianuarie

La vernisajul expoziţiei lui Sandor Szasz, în decembrie 2016

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările