Viitorul premier al României va fi dat tot de PSD?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar o singură după-amiază a rezervat dl. Klaus Iohannis consultărilor programate a avea loc luni cu partidele parlamentare. Consultări la capătul cărora preşedintele României va face cunoscut numele persoanei desemnate spre a încerca formarea noului guvern al României.

Consecvent atitudinii extrem de rezervate avută pe toată durata de până acum a crizei guvernamentale, dl. Iohannis, de altminteri foarte puţin exuberant şi vorbăreţ din fire, a fost zgârcit în declaraţii. Joi după-amiază dl. Iohannis s-a mulţumit să declare că va opta pentru acea soluţie care i se va părea a avea mai multe şanse de reuşită întru asigurarea majorităţii în absenţa căreia nici o formulă de guvern nu poate fi viabilă.

O analiză cât de cât atentă arată însă că e greu de aproximat care dintre partidele politice parlamentare este capabil să ofere în momentul de faţă garanţia acestei majorităţi.

Da, e adevărat, coaliţia PSD-ALDE a dispus miercuri de voturile necesare trimiterii la plimbare a propriul său guvern. Însă nu trebuie uitat că o parte dintre aceste voturi a venit dinspre reprezentanţii minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară. În consecinţă, majoritatea pe care se laudă că ar deţine-o pe mai departe domnii Dragnea şi Tăriceanu este una cu o configuraţie nu foarte sigură, oricum cu geometrie variabilă.

Majorităţii acesteia destul de volatile i se opune însă majoritatea iluzorie a Opoziţiei. Ea există teoretic, e atestată de calculul hârtiei, însă am serioase îndoieli că s-ar verifica în practică.

Mai concret. Greu de crezut că în aceste ultime zile celelalte partide parlamentare, liderii lor de primă linie, ar fi trecut peste orgolii, vanităţi, neînţelegeri, certuri, unele cu o istorie destul de veche şi de consistentă (am în vedere când spun şi scriu toate acestea în primul rând conflictul dintre domnii Orban şi Băsescu) în aşa fel încât să meargă luni cu una şi aceeaşi propunere de nume pentru viitorul premier.

Un sondaj de opinie efectuat de Avangarde, aşadar de institutul controlat de sociologul Marius Pieleanu, un ins despre care nu mai am nici cea mai mică îndoială că este devotat trup şi suflet PSD, sondaj ale cărui rezultate au fost date publicităţii înainte de week end, ne arată că epopeea eroi-comico-satirică, adică noua Ţiganiadă jucată în faţa şi în dispreţul ţării preţ de o săptămână de alianţa PSD-ALDE nu ar fi afectat chiar atât de tare popularitatea celor care au câştigat în iarnă alegerile prezidenţiale.

 Nu prea avem motive de a crede că la ceva mai mult de şase luni de la ultimele alegeri, parlamentarii ţării ar fi chiar foarte dispuşi să îşi piardă ori să îşi rejoace mandatul. Soluţia alegerilor anticipate mi se pare, pentru moment, una complet nerealistă.

În al treilea rând, am convingerea că preşedintele Klaus Iohannis a învăţat ceva din cele întâmplate după data de 30 octombrie 2015, când l-a preferat pe tehnocratul Dacian Cioloş lui Liviu Voinea, propunerea de premier avansată de PSD. Probabil că, dacă ar fi îngăduit continuarea guvernării social-democrate, altul ar fi fost rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie 2016.

Iată numai câteva argumente în virtutea cărora cred că viitorul premier al României va fi dat tot de alianţa PSD-ALDE. Chiar dacă el va rezulta dintr-o a doua nominalizare. Ceea ce ar fi foarte posibil. 

Spun asta, deşi tare mi-ar plăcea să fi fost posibilă practic drastica pedeapsă despre care jurnalistul Cristian Tudor Popescu spunea că preşedintele Iohannis ar putea să o administreze celor din PSD-ALDE. O şleahtă care s-a dedat la negocieri în condiţii impardonabile cu conducerea obraznică a UDMR.

Atâta doar că preşedintele României nu poate acţiona asemenea unui profesor-diriginte. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite